Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Scott Scale 700: hardtail middenmaat

De 27,5" hardtails van Scott beginnen stilaan van de band te rollen. De Scale 700 was al aangekondigd en is nu effectief verkrijgbaar in twee afmontages en als exclusieve frameset.

De Scale 700 komt tussen de 600 (26″) en 900 (29″) maar heeft niet de bedoeling de 29’er te vervangen. Die heeft volgens Scott nog altijd zijn plaats op snelle parcours. De 650b/27,5″ Scale zagen we ook al onder Nino Schurter en een exacte replica van zijn frame (met speciale, snelle geometrie) is een van de modellen die op de markt komt. Die Scale 700 RC Swisspower (de naam van Schurters team) is gelimiteerd op 200 exemplaren en komt er enkel in de maat van de Zwitserse wereldkampioen: medium.

TWEE AFMONTAGES

Minder exclusieve versies zijn de twee afgemonteerde modellen. De carbon Scale 710 (3699 euro) is gemaakt van de HMX-NET carbonsoort (het beste wat Scott te bieden heeft) en heeft min of meer dezelfde vormen als de andere Scales: dikke buizen, afgeronde verbindingen, mooie overgangen en een afgeplatte staande achtervork met SDS (Shock Damping System, in feite een soort vering). Kabels lopen binnendoor, het balhoofd is kort en heeft onderaan een bredere maat voor meer stijfheid en de achterpatten zijn gemaakt voor steekassen.

De 710 wordt afgemonteerd met Shimano Deore XT 2×10, Syncros XR 2.0 aluminum tubeless wielen (gemaakt door DT Swiss) en een Fox 32 Float 27.5 Factory CTD voorvork en is afgewerkt met Syncros FL 1.5 onderdelen. In maat medium weegt hij 10,5 kilo zonder pedalen.

Er is ook een ‘budgetversie’, de Scale 740 (1999 euro), met aluminium frame in dezelfde geometrie als de 710. Die is afgemonteerd met Shimano Deore XT/SLX, Syncros XC-44 velgen rond Shimano- en Formula-velgen, een Fox 32 Float 27.5 Evolution CTD voorvork en iets zwaardere Syncros-onderdelen. Daardoor weegt hij een kilootje meer. Beide fietsen zijn er in maat M, L en XL. Later komt daar normaal ook een maatje small bij.

WAAROM 27,5″?

Waarom je zou overstappen naar deze ‘nieuwe’ tussenmaat? Scott zegt dat je veel van de voordelen van 29’ers (beter rollen over obstakels, meer grip) krijgt, maar minder gewichtsnadeel ondervindt, iets sneller accelereert, makkelijker manoeuvreert en als kleinere fietser beter je positie vindt.