Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Shimano geeft Tiagra een knappe opfrisbeurt

Shimano's nieuwe Tiagra biedt beginnende fietsers en toerrijders een groep met een mooi design en technologie die recht uit het topsegment van de racegroepen komt.

Het nieuwe Tiagra 4700-concept is gebaseerd op drie belangrijke onderdelen:

1. Slank en no-nonsense ontwerp

Voor het eerst in haar geschiedenis is Tiagra geschikt voor interne kabelgeleiding die de racefiets een strakkere en professionelere uitstraling geeft, net zoals eerder de Dura-Ace, Ultegra en 105. Daarnaast krijgt Tiagra ook het vierarmige crankontwerp dat beschikbaar is in de populaire versnellingscombinatie voor beginnende fietsters van 52-36T en 50-34T. Door de standaard steek van 110 mm kunnen beide tandwielcombinaties worden uitgewisseld.

2. Een comfortabele en snelle bediening

Het nieuwe Tiagra versnellingssysteem biedt moeiteloos en nauwkeurig schakelen. Dit is een belangrijk kenmerk, vooral voor onervaren rijders, zodat ze niet te veel kracht hoeven te gebruiken om van versnelling te wisselen. Tiagra 4700 heeft achteraan nog altijd een 10-speed cassette – terwijl Shimano 105 en hoger 11-speed hebben – en wordt bediend met verbeterde ergonomische (STI) schakel-/remhendels. De slanke en compacte vorm biedt een comfortabel bereik voor een breed scala aan fietsers. Naast de geïntegreerde shift-/remhendel zijn er ook shifters (SL-4700) voor platte sturen beschikbaar.

3. Betrouwbare en consistente prestaties

De Tiagra-‘doelgroep’ vindt het belangrijk om een aandrijving en remmen te hebben die betrouwbaar, consequent zijn en weinig onderhoud vergen. Met de nieuwe Tiagra 4700 biedt Shimano een goede balans tussen prestaties, intuïtieve bediening en lage onderhoudskosten. De nieuwe achterderailleur trekt meer kabel, waardoor nauwkeurige en langdurige schakelprestaties ontstaan. De derailleur is compatibel met cassettes tot 34T. Het Tiagra-remsysteem biedt een consistente remcontrole onder alle omstandigheden. In vergelijking met de vorige generatie is de remkracht toegenomen met 30% (waarvan veel toe te schrijven is aan de nieuwe kabels), terwijl de modulatie van de remmen ook is verbeterd.

De nieuwe Tiagra 4700 groepset is verkrijgbaar in meteorgrijs en zal medio 2015 in de winkel te zien zijn.