Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Specialized bouwt eigen windtunnel

De Amerikaanse fietsconstructeur Specialized hecht veel belang aan aerodynamica - kijk maar naar de Venge aerofiets of de Shiv tijdritfiets - en nu hebben ze ook een eigen windtunnel gebouwd.

De wind. Soms is het je vriend, op andere momenten lijkt het veel plezier te hebben in jou en je fiets de gracht in duwen. Om die hindernis te omzeilen maken fietsconstructeurs gebruik van aërodynamische middeltjes, met behulp van instrumenten als Computational Fluid Dynamics (CFD), on-bike Data Acquisition (DAQ) en windtunneltests.

Dit is de wetenschap van luchtmanipulatie en heeft invloed op alles en iedereen. De fiets waar je op fietst, de kleding die je draagt en zelfs je positie op de fiets als je fietst. Luchtweerstand is de grootste kracht die invloed heeft op een fietser, en aangezien stilstaan de enige manier is om deze kracht helemaal uit te schakelen, is het van cruciaal belang om deze kracht zo veel mogelijk uit te schakelen. Om hier nog meer mee te doen, heeft Specialized een volgende stap genomen in de evolutie van het aerodynamicaprogramma.

EIGEN WINDTUNNEL GEBOUWD

Waarom? Omdat het ontwikkelingsteam nu alles onder controle heeft. Door alle aspecten van het aerodynamische proces zelf onder controle te hebben – de CFD, on-bike DAQ, en nu de windtunnel als het laatste stukje van de puzzel – is het voor het team nu mogelijk om aerodynamica vooruit te duwen in nieuwe en innovatieve richtingen. De slogan is dan ook niet voor niets ‘Aero is alles’.

Je kan toegang hebben tot alle aerodynamische technologie van de hele wereld, maar de data en de testen zijn zo goed als de mensen die deze informatie interpreteren en toepassen. Het aero-team van de Amerikaanse constructeur heeft gewerkt met een aantal van de meest gerespecteerde namen in de luchtvaart en technische industrie, en is een echt aerodynamicakwartet geworden. Samen hebben Chris Yu, Mark Cote, Chris D?Aluisio en Chuck Teixeira meer dan 50 jaar ervaring met aerodynamica en meer dan 20.000 uren besteed in windtunnels. Hun aanwezigheid bij Specialized is een belangrijke factor in het verder uitdiepen van de wetenschap. Door hen een eigen windtunnel, die uitsluitend gericht is op fietsen testen, te geven, kunnen ze nog gerichter werken en sneller inspelen op nieuwe ideeën.