Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Specialized zegt het met cijfers na Roubaix-zege Phil

Philippe Gilbert zegevierde op de velodroom van Roubaix met de nieuwe Specialized Roubaix en dat laat de Amerikaanse fabrikant niet zomaar voorbijgaan. Met een paar cijfers - over de ontwikkeling van de fiets, aantal lekke banden tijdens de koers, ... - tonen ze aan hoe Gilbert uiteindelijk won.

Na een stevig virus slaagde de voormalig wereldkampioen er toch in om zijn wil op te leggen aan de kasseispecialisten. Na de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije is dit al zijn vierde van de vijf monumenten, zodat enkel Milaan-Sanremo nog ontbreekt om zich bij het beperkte clubje te voegen dat de vijf monumenten heeft gewonnen. Met Gilberts zege op de Vélodrome zitten we dit jaar al aan 40 overwinningen op een Specialized, volgens berekeningen van de fabrikant die niet alleen Deceuninck – Quick Step, maar ook Bora – Hansgrohe van fietsen voorziet. Van de vier klassiekers die dit jaar al zijn verreden, schreef de ploeg van Lefevere er drie op zijn naam: Alaphilippe in Strade Bianche en Milaan-Sanremo en Gilbert in Roubaix.

Van de veertien renners die met Specialized reden in de Hel, belandden er vijf in de top tien. Naast Gilbert waren dat Lampaert (3), Sagan (5), Sénéchal (6) en Stybar (8). Dit is trouwens al de zevende overwinning in Parijs-Roubaix op een Specialized Roubaix (Peter Sagan 2018, Niki Terpstra 2014, Tom Boonen 2008-2009-2012, Fabian Cancellara 2010).

Over de jongste versie van de Roubaix, waarmee wij de Paris-Roubaix Challenge reden (wat een verschil met de vorige edities die we reden!), lees je alle details via de link onderaan dit artikel, maar Specialized voegde eraan toe dat er 912 dagen ontwikkeling voorafgingen aan de lancering en meer dan 15 dagen van tests op de kasseien met de gesponsorde profrenners. Uiteraard koos Gilbert voor de agressievere Pro-geometrie, zoals je kan zien aan de lage en gestrekte geometrie van het frame.

Over de tubes konden ze ook niet klagen, want de S-Works Turbo leverde welgeteld 0 lekke banden op. De renners konden kiezen uit breedtes van 28 of 30 mm (Gilbert koos voor 28, zo leiden we af uit het stickertje dat ter hoogte van het ventiel is aangebracht). De renners reden voorts met Roval CLX50-wielen met CeramicSpeed-lagers, Shimano Dura-Ace Di2 Disc met vermogensmeter in de cranks, Pro-stuur en -stuurpen (enkel bij Deceuninck – Quick Step), en Specialized-zadel (Gilbert kiest voor het traditioneel gevormde Chicane-model dat niet meer in het gamma zit).

Wil je de hectiek van de koers beleven vanuit de buik van het peloton? Bekijk dan zeker het filmpje in de inzet. Velon filmde de (bijna-)valpartijen, het induiken van het Bos van Wallers, het dirigeren vanuit de volgwagens, de beslissende sprint en de emoties na de finish – en dat allemaal met camera’s op de fietsen, in de wagens van de ploegleiding en naast het parcours.