Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Speedplay-pedalen vernieuwd, duurzamer en met powermeter

Wahoo heeft Speedplay twee jaar geleden binnengehaald en komt nu met een nieuwe, vereenvoudigde lijn van de pedalen, die heel wat aanhangers hebben, ook in het profpeloton. Ze zijn duurzamer geworden, vragen minder onderhoud en krijgen deze zomer ook een versie met geïntegreerde vermogensmeter.

De mogelijkheid om tot 15 graden aan wrijvingsloze bewegingsvrijheid te hebben, is waarschijnlijk het grootste pluspunt aan Speedplay-racepedalen. Die functionaliteit en de basisvorm blijft behouden in de nieuwe lijn, maar dankzij verbeterde lagers zal het niet meer nodig zijn om regelmatig vet in te spuiten en dankzij een metalen omranding op de pedaalbody zal die veel minder snel slijten. Daarmee beantwoordt Wahoo meteen de twee belangrijkste nadelen van de vorige generatie Speedplay-pedalen.

De plaatjes lijken gelijk aan de voorgaande versie, met de rubberen beschermlaag die slijtage tegengaat. Om de pedalen te installeren heb je geen 15 mm steeksleutel meer nodig, maar een 8 mm inbus, wat de overgang tussen pedaal en crank ook mooier maakt. De Zero is binnenkort verkrijgbaar in vier pedaalaslengtes, zodat iedereen met een perfect afgestelde fiets kan rijden.

Vereenvoudigde lijn

De Speedplay-lijn bestaat uit de Speedplay Comp (€ 149,99), Speedplay Zero (€ 229,99), Speedplay Nano (€ 449,99), Speedplay Aero (€ 279,99 en de enige met eenzijdige inklikmogelijkheid) en de Wahoo Powrlink Zero-vermogensmeter (prijs volgt). Er zijn twee opties voor de schoenplaatjes: Standaard Spanning (bij de duurdere versies) en Eenvoudige Spanning (bij de Comp). Beide opties zijn uiteraard geschikt voor alle pedalen in de nieuwe Speedplay-lijn. Ook kan je de schoenplaatjes gebruiken met alle bestaande Speedplay Zero-modellen.

De gewone pedalen zijn vanaf vandaag beschikbaar bij de Wahoo-dealers. De Powrlink Zero zal komende zomer beschikbaar zijn. In 2021 rijden EF Education First Nippo en Canyon//SRAM weer met Speedplay. Daarnaast rijden ook Alex Dowsett en Owain Doull uit het profpeloton er komend jaar mee.