Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Sram laat ook bij de X01 de voorderailleur weg

Velen prezen het gebruiksgemak van de XX1-groep met het enkele tandwiel vooraan en 11-speed cassette achteraan, maar de prijs was niet mals. Nu brengt Sram de iets betaalbaardere X01-groep.

Sram biedt ook bij de nieuwe X01 zijn shifter aan als een traditionele trigger shifter (91 gram) of als Grip Shift (143 g). Net zoals het geval zal zijn bij de shifter en de derailleur kun je voor de crankset met carbon armen en alu spider (655 g) kiezen tussen een rode of zwarte kleurstelling. Voor het ene tandwiel heb je de keuze uit 30, 32, 34, 36 of 38 tanden. Er is een BB30- en GXP-versie.

De X01-crankset gebruikt 94 BCD in plaats van de 74 BCD van de XX1, omdat die laatste veel duurder is om te produceren. Daardoor verdwijnt wel de mogelijkheid om een tandwiel van 28 te monteren. Wat wel hetzelfde blijft zijn de opmerkelijk grote tanden van het voorblad. Zij houden de ketting op zijn plaats en maken het gebruik van een kettinggeleider overbodig.

De X01 X-Horizon achterderailleur (252 g) heeft een carbon kooi. Opvallend is de zwarte XG-1195 cassette (275 g). Die kleur is niet zomaar voor de looks. Blijkbaar zou de zwarte afwerking de levensduur verbeteren. Belangrijk bij een enkel tandwiel vooraan is een wijde vertanding achteraan. Daarvoor zorgt de 10-42 vertandig, die trouwens gelijk is aan die van de XX1.

Met de introductie van de X01-groep komt er ook een nieuwe ketting, die bruikbaar is voor de hele 1×11-familie. De uitsnijdingen van de CH-1050 XX1-ketting zijn verdwenen en er wordt een nieuwe ‘hard chrome’-afwerking gebruikt voor een betere levensduur.

De nieuwe groep zou vanaf september beschikbaar moeten zijn en de prijs vind je in de tabel hieronder (rechterkolom voor prijs in euro).


De prijslijst voor de X01-onderdelen. In de rechterkolom staat de Europese prijs.