Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Stig Broeckx & Paul Van Den Bosch: ‘Er is geen wat als’

Op 3 maart verschijnt er zowel een boek als een nieuwe documentaire over Stig Broeckx. Wij gingen de sympathieke Kempenaar opzoeken voor een geanimeerd dubbelgesprek met zijn coach/vriend voor het leven Paul Van Den Bosch. "Er is een en ander veranderd, maar de ingesteldheid is nog steeds hetzelfde: elke dag streven naar verbetering!"

Wat doet een man van 29 op valentijn? Zijn vriendin verwennen door ’s avonds een lekker gerechtje op tafel te toveren, maar in het geval van Stig Broeckx voordien toch ook nog even een dik uur zwoegen en zweten bij IGo4Fit, de praktijk van zijn goede vriend Wouter Moors. Wanneer we arriveren, zit Stig gehurkt tegen de muur en probeert hij met gestrekte armen een borstelsteel boven zijn hoofd te tillen – een oefening om zijn schoudermobiliteit opnieuw op punt te stellen. Het is tandenbijten, puffen en blazen, maar hij rondt zijn reeks propertjes af en mag vervolgens even uitblazen. Het geknipte moment om hem snel een hand te gaan geven – voorzichtig en discreet, zonder zijn focus te willen verstoren. “Hola, ’t is officieel!”, grapt hij. Het ijs is meteen gebroken. Het is Stig ten voeten uit: altijd bereid tot een kwinkslag en een gulle lach. 

AANDACHT VOOR HET BREDERE PLAATJE

Lachen kan Stig nog steeds als de beste – dat bleek ook tijdens de fotosessie die volgde op dit interview. Een klein wonder als je bedenkt wat hem drie jaar en tien maanden geleden overkwam. Lang verhaal kort: Stig werd als gewaardeerde sterkhouder bij Lotto Soudal het voornaamste slachtoffer van een massale valpartij, werd een uur lang gereanimeerd, kroop ook de dagen en weken nadien meermaals door het oog van de naald, lag bijna een halfjaar in coma en timmert sinds zijn geleidelijke ontwaken aan de lange weg terug. Topsport zit er helaas niet meer in voor de sympathieke Kempenaar, maar een kwalitatief, zelfstandig leven is het nieuwe doel. Een doel dat elke week een beetje meer in zicht komt, want Stig gaat er nog steeds met rasse schreden op vooruit tijdens zijn revalidatie.

Dat Stig op de goede weg is, is onder meer te danken aan Paul Van Den Bosch. Hij coachte Stig vanaf zijn achttiende en bleef ook na de beruchte val nauw betrokken bij de dagelijkse gang van zaken – lees: opnieuw vlot leren stappen en praten. De band die hen bindt is sterker dan ooit en gaat inmiddels meer dan een decennium terug.

Hoe komt het dat het zo goed klikt tussen jullie?
Paul Van Den Bosch: “We hebben altijd prima samengewerkt, en dat was in mijn ogen omdat we dezelfde filosofie hanteerden: er zo veel mogelijk voor doen, maar toch ook aandacht hebben voor het leven buiten de koers. Als belofte combineerde Stig het wielrennen met universitaire studies (industrieel ingenieur biowetenschappen, specialisatie landbouw, red.), en ik vond het minstens even belangrijk dat hij zijn diploma behaalde. Het kwam erop aan om een goed evenwicht te vinden, geen stappen over te slaan en hem geen onnodige druk op te leggen. Stig kon zich perfect vinden in die visie. We zaten meteen op dezelfde golflengte.”

Stig Broeckx: “De combinatie tussen sport en studies werkte zeer goed voor mij. Tijdens het trainen kon ik mijn hoofd leegmaken, zodat ik nadien opnieuw ‘met een frisse kop’ kon studeren. Fysiek en mentaal was ik volledig in balans.”

Paul Van Den Bosch: “Stig was inderdaad altijd in evenwicht – niet alleen als atleet, maar ook als persoon. Hij legde de lat op de juiste hoogte en kon zijn niveau meteen accuraat inschatten, wat niet veel jonge renners gegeven is. Stig zou allicht niet gediend geweest zijn met een coach die de nadruk alleen op presteren had gelegd. Er is ook nog een leven naast de koers, waar je evenzeer kracht uit kan putten. Ik heb altijd aandacht gehad voor het bredere plaatje, en dat stelde hij wel op prijs.”

Stig Broeckx: “Paul was en is nog altijd een voorbeeld voor mij. Hij heeft Marc Herremans getraind, Sven Nys getraind, noem maar op. Naar zo iemand kijk je automatisch op. Hij is een bron van motivatie.”

Paul Van Den Bosch: “(bescheiden) Ik ben toch geen motivatie voor jou, hé Stig. Jij bent het die …”

Stig Broeckx: “(onderbreekt) Jawel, voor mij wel!”

Lees het volledige artikel in het maartnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!