Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Stijlvolle en functionele nieuwigheden bij Shimano en PRO

Het jaar is nog maar iets over halfweg, maar toch lanceert Shimano al kledij en schoeisel voor 2019. Ook dochtermerk PRO laat zich niet onbetuigd en pakt uit met nieuwe dropper posts, sturen, fietstassen en fietsgereedschap.
KLEDIJ EN SCHOEISEL

Shimano maakt handig gebruik van Eurobike om het wielerpubliek warm te maken voor zijn 2019-collectie. Het etaleert onder meer items uit de SUMIRE-lijn (fietskledij voor vrouwen), de TRANSIT-lijn (stijlvolle stadskledij) en de S-PHYRE-elitelijn (wedstrijdkledij), evenals nieuwe sokken, nieuw schoeisel voor weg- en offroadtoepassingen en kinderkledij. Het schoeisel is vanaf eind dit jaar verkrijgbaar, de kledij vanaf begin volgend jaar.
De SUMIRE-lijn staat voor subtiele en elegante designs die performantie koppelen aan comfort. De truitjes, bijpassende broeken en windstopper zijn ontwikkeld volgens Shimano’s Fusion-concept, zodat ze één worden met de renster in kwestie. De TRANSIT-lijn omvat onder meer stijlvolle polo’s en hemdjes, shorts, T-shirts, handschoenen en een opbergbare jas die de drager beschut tegen weer en wind. Ze bestaan uit sneldrogende stof die vochtafwerend en geurneutraliserend is, hebben een antibacteriële afwerking en zijn stuk voor stuk uitgerust met discrete reflectie-elementen. De professionele S-PHYRE-lijn zet maximaal in op aerodynamica, gewichtsreductie en temperatuurregulering. Ze breidt uit met een nieuw professioneel wielertruitje en -short, inclusief bril, handschoenen, armwarmers, beenwarmers, een mouwloos onderhemd en schoeisel. Shimano dacht ook aan de wielrenners van morgen, want het ontwikkelde eveneens leuke grafische designs voor kwalitatieve wielertruitjes en -shorts die bestemd zijn voor jongens en meisjes tussen acht en twaalf jaar.

detail
De SUMIRE-lijn staat voor subtiele en elegante designs

Shimano beschouwt sokken, schoenen en pedalen als een geïntegreerd mechanisme dat een cruciale rol speelt bij de krachtoverbrenging. Het mag dan ook niet verwonderen dat er ook op dat vlak enkele nieuwigheden te noteren zijn. Zo ontwikkelde de materiaalspecialist zeven paar nieuwe sokken met aantrekkelijke kleuren en designs, stuk voor stuk met strategisch gepositioneerde buffers, ventilerende stof en een doordachte morfologie (met het oog op comfort en trapperformantie). Qua schoeisel is er sprake van een hele reeks updates: het S-PHYRE RC9-model is erop vooruitgegaan qua ventilatie en vochtafdrijving, net zoals het XC9 off-road-model, dat eveneens geniet van een betere grip en teenbescherming. Daarnaast zijn de RC7- en XC7-modellen uitgerust met een tweede BOA L6-draaiknop. Ook de ME7, de ME5, de MW7 en de AM5 ondergingen enkele belangrijke aanpassingen. Tot slot optimaliseerde Shimano zijn schoen-pedaalcombinaties met de 105 SPD-SL-pedalen (PD-R7000), XTR MTB-pedalen (PD-M9100/9120 XTR), BMX SPD-pedalen (PD-MX70) en Explorer SPD-pedalen (PD-ES600 and PD-EH500).

detail
Shimano ontwikkelde zeven paar nieuwe sokken met aantrekkelijke kleuren en designs

DROPPER POSTS
In 2017 lanceerde PRO met de Koryak 120 mm zijn eerste verstelbare zadelpen voor travelbikes. Dit najaar voegt het drie modellen toe aan zijn assortiment, variërend van 70 tot 170 mm en met een diameter tussen 27,2 en 31,6 mm.

De voorbije jaren is de dropperpostmarkt sterk gegroeid. PRO breidde zijn assortiment uit met de Koryak 170 (met interne kabelrouting), de Koryak 150 (extern of intern) en de Koryak 70 (extern) om aan de vele nieuwe rijstijlen te voldoen. De meeste sportievelingen zullen perfect uit de voeten kunnen met de 150 mm lange dropper post (279 euro), die geschikt is voor klassieke enduro- en trailfietsen. Grotere personen kunnen gebruikmaken van de 170 mm-versie (299 euro). Deze heeft een totale lengte van 507 mm om het bereik van de positie op de fiets te maximaliseren. De lichte 70 mm-versie (239 euro) gedijt het best op cross-country- of gravelfietsen. Alle nieuwe Koryak-drop-seat-posts zijn vanaf oktober verkrijgbaar.

detail
Dit najaar voegt PRO drie verstelbare zadelpennen toe aan zijn assortiment, variërend van 70 tot 170 mm en met een diameter tussen 27,2 en 31,6 mm
STUREN
Met het nieuwe Vibe SL-stuur beschikt PRO naar eigen zeggen over het lichtste stuur met geïntegreerde rem- en schakelkabels op de markt. Net zoals de andere Vibe-sturen is het uitgerust met een Innegra-laag, die ervoor zorgt dat het koolstof zijn structuur behoudt bij een eventuele impact. Dankzij een nieuwe methode om flexibele M4075-koolstofvezels te combineren met uiterst sterke T800-vezels konden de PRO-ontwikkelaars minder hars gebruiken om een stuur te maken dat niet alleen 15% lichter, maar ook stijver is. Het Vibe SL-stuur is vanaf oktober 2018 verkrijgbaar in twee types: een compactversie (184 gram, 339 euro) met een breedte van 38, 40 of 42 cm en een aeroversie met een breedte van 38 of 40 cm (209 gram, 379 euro).

Voorts ontwikkelde PRO eveneens specifieke DISCOVER-gravelsturen, die fietsers meer controle bieden in gevarieerde offroadsituaties. Het DISCOVER MEDIUM FLAIR-stuur (12 graden, 270 gram), met ergonomisch bovendeel en meer comfort op de stuurbocht, is bestemd voor endurancerijders die op zoek zijn naar betere handposities. Het is beschikbaar in breedtes van 40, 42 en 44 cm, waarbij de stuurbocht aan beide zijden 2,35 cm extra naar buiten staat. Het DISCOVER JUMBO FLARE-stuur (30 graden) biedt een uitmuntende controle in uitdagende offroadcondities. De PRO DISCOVER-sturen zijn gemaakt van een 6066-aluminiumlegering en lenen zich uitstekend tot het verkennen van onverharde en gevarieerde terreinen. Ze zijn compatibel met Shimano’s EW-910 Di2-stuurjunction, zodat je semigeïntegreerde Di2-stoomkabels door het stuur en in de schakelverstellers kan laten lopen. De DISCOVER-sturen zijn vanaf oktober beschikbaar voor 69,99 euro.

detail
Met het nieuwe Vibe SL-stuur beschikt PRO naar eigen zeggen over het lichtste stuur met geïntegreerde rem- en schakelkabels op de markt.

FIETSTASSEN

Als aanvulling op de PRO DISCOVER-sturen introduceert PRO tevens vier outdoorfietstassen. De waterdichte stuurtas (PRBA0052; 69,99 euro) heeft een inhoud van 8 liter, een hoofdcompartiment dat aan beide zijden te openen is en een afneembare hoes die ook als stuurhouder kan fungeren. De tas heeft drie klittenbandsluitingen om ze op het balhoofd en het stuur te kunnen monteren, met twee ‘stootblokken’ om wrijving te voorkomen. Grotere gereedschappen zoals slaapzakken zijn eenvoudig op te bergen met behulp van het handige koord.

De zadeltas (PRBA0053; 69,99 euro) heeft een inhoud van 15 liter en kan onder het zadel of aan de zadelpen bevestigd worden met een gespbevestiging en een stootblok om zijdelings speling en slijtage op de zadelpen te voorkomen. Op de buitenzijde van de zadeltas zijn reflecterende elementen en koorden aangebracht.

De frametas (PRBA0051; 59,99 euro) heeft een inhoud van 5,5 liter en twee compartimenten. Ze wordt tussen de zitbuis, de balhoofdbuis en de bovenbuis geplaatst. Het rechtervak met uitneembare scheidingswand is bestemd voor de opslag van grotere items, en het smallere linkervak voor voedsel en andere items die snel toegankelijk moeten zijn. De tas wordt bevestigd met twee klittenbandsluitingen aan de bovenkant (verstelbaar aan de voorkant) en een lus voor de zitbuis.

De 0,75 litertas voor de bovenbuis (PRBA0050; 37,99 euro) kan met bouten of met afneembare klittenbandriemen aan het frame bevestigd worden. Je kan er voedsel of kostbaarheden in opbergen. Bovendien beschikt ze over een kabeltoegang voor het doorvoeren van oplaadkabels van elektronische apparaten en een extern koord voor het snel opbergen van kleding of voedsel.

FIETSGEREEDSCHAP

Specialistische TEAM Tools, een kabelgeleidingstool en een minitool voor zadelintegratie: ook qua fietsgereedschap is er vanaf oktober heel wat nieuws te rapen bij PRO. Het nieuwe TEAM-gereedschap is ontworpen met de nieuwste fietstrends in het achterhoofd. De set bevat een 12-speedcompatibele XTR-sluitringverwijderaar (37,99 euro), 12-speedkettingzweep (39,99 euro), bottom brackettool (39,99 euro), 12-speedcompatibele kettingpons (39,99 euro) en een pedaalsleutel (34,99 euro), die stuk voor stuk makkelijk te gebruiken zijn omdat ze erg stijf zijn en omdat hun hefboomwerking verbeterd is (met uitzondering van de kettingpons). Ze zijn ook langer om de vastzittende onderdelen efficiënter te kunnen verwijderen.

De aluminium kabelgeleidingstool in zakformaat (49,99 euro) is het perfecte werkplaatsaccessoire voor het doorvoeren van schakelkabels, remkabels, Di2-draden en hydraulische kabels. Met een extra sterke micromagneet kunnen draden en kabels makkelijk door frames geleid worden. De kabelgeleidingstool is op te rollen en neemt dan ook weinig ruimte in.

De minitool met ratelsysteem (49,99 euro) bevat Allen inbus/Torx-sleutels, bandenlichters, schroevendraaiers en een kettingpons. Hij is op te bergen in een neopreenhoes van 140x35x15mm en past dus netjes onder het zadel. Fietsers die PRO’s Stealth-, Falcon-, Griffon- of Turnix-zadels gebruiken (met bevestigingsbouten aan de onderkant) kunnen de geïntegreerde minitool rechtstreeks onder het zadel plaatsen. Fietsers zonder PRO-zadel kunnen de PRO-adapter voor videocameramontage gebruiken om het gereedschap te installeren.

detail
Ook qua fietsgereedschap is er vanaf oktober heel wat nieuws te rapen bij PRO.