Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Sven en Sven in Cape Epic: derde rit

Sven Nys en Sven Vanthourenhout zijn zondag van start gegaan in hun Cape Epic, goed voor acht dagen mountainbikeplezier en -labeur in het schitterende Zuid-Afrika. Volg hier hun avonturen op de voet.

Sven Nys en Sven Vanthourenhout zijn deze morgen weer met frisse moed vertrokken voor de alweer zware derde etappe van de Cape Epic. Daarmee zitten we precies op de helft van deze ronde. Na de goede resultaten van gisteren zijn niet alleen de benen in topconditie, maar ook het mentale front is weer volledig klaar voor de strijd. Sven en Sven lijken met de dag beter en sterker te worden. Vandaag kregen de renners 78 km en 1.650 hoogtemeters voor de kiezen in wederom verzengende Afrikaanse temperaturen. Net zoals dat de afgelopen dagen al het geval was.

Start en finishplaats voor de etappe van vandaag was Elandskloof, Greyton. Onze mannen van Team Trek/Cycling.be konden door de goede prestaties van gisteren vandaag weer starten in de A-wave. Wel vertrokken ze als allerlaatste bij de start. Maar dat maakte de heren vastberaden om meteen in actie te komen. Zonder eerst opgewarmd te zijn wisten ze de eerste 15 km het peloton goed bij te benen. Sterker nog, ze wisten veel concurrentie achter zich te laten en drongen zich gaandeweg langzaam naar voren. Nadat Nys en Vanthourenhout in het zog kwamen van andere kleppers als Hermida, Rodriguez, Evans, Hincapie en Brentjes konden ze weer enigszins hun eigen tempo bepalen. Na de afgelopen dagen meermaals gekweld te zijn geworden door maagproblemen, hebben ze hun voeding enigszins aangepast om deze klachten tijdens de koers te vermijden. Ze besloten voor de etappe meer te eten als voorheen en onderweg alleen op gels te teren. Deze vernieuwde aanpak bleek duidelijk zijn vruchten af te werpen.
 
”Toen we 30 kilometer in de benen hadden, werden we verrast doordat er ineens een paard ons pad kruiste, we schrokken ons rot en konden het paard maar net ontwijken. Het paard leek minder onder de indruk te zijn, want hij bleef pal staan. Door de laagstaande zon zagen we hem ook pas op het allerlaatste moment”, aldus Nys. Na 40 km stond de twee boezemvrienden de Zig-Zag beklimming op het programma, de scherprechter van vandaag. Eenmaal bovengekomen werden de renners getrakteerd op een typisch en prachtig Afrikaans uitzicht. Bovenop het plateau wisten Sven en Sven al hun gewonnen posities goed vast te houden.

Na de derde bevoorradingspost kregen de mannen het ietwat moeilijker. De benen liepen een beetje leeg en de hoge temperaturen begonnen hun tol te eisen. Gelukkig vlakte het parcours wat af en naderden de twee de finish. Nys en Vanthourenhout hebben zich vandaag zeer kranig geweerd en laten zien dat ondanks dat ze geen profs meer zijn, ze het fietsen alles behalve verleerd zijn. Ze finishten namelijk op een puike 31ste plaats. Daarmee schuiven ze ook sterk op naar de 41ste plek in het algemeen klassement. Gaan de twee ons morgen wederom verrassen en nóg sterker voor de dag komen?
 
QUOTE VAN DE DAG

Sven Nys: “Dit was beslist de allermooiste rit tot nu toe voor ons beiden.”
 
Voor vele recreanten was het vandaag weer een ware veldslag. Tegen het middaguur steeg het kwik tot 39°C. Een groot deel van de renners was na 7 uur nog steeds niet aangekomen. Compleet uitgedroogd en met een pijnlijke grimas op het aangezicht zakte menig deelnemer door de knieën na het overschrijden van de finish. Het moge duidelijk zijn, de Cape Epic doet zijn naam van zwaarste mountainbikewedstrijd ter wereld weer alle eer aan, zeker in combinatie met de verzengende hitte. 
 
BELGEN DOEN HET GOED

Niet alleen Nys en Vanthourenhout reden een sterke wedstrijd wat de Belgen betreft. Ook Frans Claes en Sebastien Carabin reden vandaag weer subliem. Claes en Carabin eindigden vandaag op de achtste plaats en bezetten momenteel de 11de plek in het algemeen klassement, meteen ook goed voor de titel van beste Belgen. 

Christoph Sauser en Jaroslav Kulhavy gingen net zoals gisteren opnieuw met de overwinning aan de haal. De leiderstrui blijft wel nog steeds om de schouders van het Duits-Braziliaanse duo Manuel Fumic en Henrique Avancini. Bij de vrouwen ging de winst naar Sabine Spitz en Robyn de Groot. Leider na de derde etappe in het vrouwenklassement blijft het duo Esther Suss en Jennie Stenerhag.