Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Sven en Sven in Cape Epic: terugblik

Sven Nys en Sven Vanthourenhout begonnen vorige week zondag aan hun Cape Epic avontuur, goed voor acht dagen mountainbikeplezier en -labeur in het schitterende Zuid-Afrika. Vandaag blikken ze terug op het onvergetelijke avontuur.

Met het rijden van de Cape Epic hebben Sven Nys en Sven Vanthourenhout een droom verwezenlijkt. “De Cape Epic stond al meer dan 5 jaar op onze bucketlist, maar het was steeds onmogelijk deze wedstrijd te combineren met onze profcarrières. Nu we een jaar prof-af zijn kregen we eindelijk de kans, in samenwerking met Trek, Shimano en Cycling.be, om dit alsnog te doen. Daar willen we alle partijen natuurlijk ontzettend hard voor bedanken.”

Tijdens hun avontuur kregen Sven en Sven tal van uitdagingen en obstakels onder de wielen geschoven. ’s Werelds zwaarste mountainbikewedstrijd liet vanaf dag één al zien wat het allemaal in petto had. Zuid-Afrika is een land met snel veranderende omstandigheden en veel variëteit in het landschap. Op het ene moment word je nog omgeven door groen, het andere moment lijkt het alsof je jezelf in een dorre woestijn bevindt. Ook de grote hoogteverschillen, de verzengende hitte vanaf het middaguur en de extreme koude in de morgen zijn omstandigheden die we in Vlaanderen niet gewend zijn. De temperatuur kon hier op één à twee uur tijd volledig omslaan. Hierdoor moest het duo zichzelf constant aanpassen.

Ook de ondergrond in Zuid-Afrika was een uitdaging. Overal loerde het gevaar om de hoek. Geen enkele bocht of helling was hetzelfde. Sven en Sven konden geen enkel moment de concentratie verliezen. Er stond dus een hele Cape Epic lang druk op de ketel voor de twee. 

“In de weken voor de Cape Epic plaatsvond, had ik een zeer druk schema en kon ik hooguit een paar uur per week trainen,” aldus Sven Nys. Dat maakte het er uiteraard niet gemakkelijker op. Het is dan ook logisch dat zowel Nys als Vanthourenhout wat tijd nodig hadden om in de wedstrijd te komen.

“Op dag twee was het zo warm dat het leek alsof we over de klippen van de hel waren aan het rijden.” Ondanks dat hebben Sven en Sven zich die dag toch van hun beste kant laten zien en hebben ze, gezien hun niet zo indrukwekkende voorbereiding, toch erg goed gepresteerd.

Uiteraard zat het niet iedere dag mee. Zo moesten ze tijdens de vierde etappe afrekenen met dubbele materialpech en kreeg Vanthourenhout vanaf dag drie last van zitvlakproblemen. “Soms leek het alsof ik op geen enkele manier meer comfortabel kon zitten en herstellen na een zware klim. Het werd iedere dag erger, pijnlijker en bovendien ook moeilijker om ermee om te gaan.”

Ook naast het fietsen waren er de nodige leuke en memorabele momenten en konden ze vaak lachen met elkaar. Er werd als een hecht team samengewerkt met Guy Verbist, de verzorger, de verslaggever/fotograaf Rick Jakobs van Cycling.be en Scott, de mecanicien van Trek. “Zonder hen had deze trip er beslist heel anders uitgezien”, lachen Sven en Sven. ”Uiteraard willen we ook hen bedanken voor deze onvergetelijke ervaring. Daarnaast hebben we ook veel steun gehad aan iedereen die ons gevolgd heeft en ons daarmee een hart onder de riem stak, want we zijn onszelf onderweg meermaals tegengekomen.”

Ondanks dat Sven en Sven puur voor de ervaring en als recreanten meereden, hebben ze niet bepaald slecht gepresteerd tussen de verzamelde wereldtop van het mountainbiken. In het algemene klassement zijn Sven en Sven op plaats 58 geëindigd. Binnen hun categorie staan ze op plek 40.
 
Voor iedere mountainbiker die houdt van een avontuur in het onbekende is de Cape Epic een echte aanrader. Maar onderschat deze wedstrijd niet. De Epic vraagt veel van het lichaam. Bereid je hier goed op voor, zowel mentaal als fysiek en zorg er uiteraard ook voor dat je materiaal opgewassen is tegen de zware omstandigheden waarmee je in deze wedstrijd dag in dag uit geconfronteerd wordt.

Wedstrijden als de Cape Epic zijn niet alleen een beproeving voor lichaam en geest, maar ook voor de vriendschap tussen renners en crew. Het kan een band versterken, maar het kan hem ook breken. “Ook wij hebben elkaar meermaals op sleeptouw moeten nemen om de eindstreep te halen”, aldus Sven en Sven, die zowel met de nodige trots als vermoeidheid in de spieren terugkijken op hun formidabel avontuur.