Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Sven en Sven in Cape Epic: vijfde rit (FOTO + VIDEO)

Sven Nys en Sven Vanthourenhout begonnen vorige zondag aan hun Cape Epic, goed voor acht dagen mountainbikeplezier en -labeur in het schitterende Zuid-Afrika. Op dag vijf waren de twee uit op revanche door de pech in de vorige rit. Volg hier hun avonturen op de voet.

Start en aankomstplaats voor de vijfde rit in deze Cape Epic was Elgin, stilaan een oude getrouwe in het circuit. Na de materiaalpech van gisteren waren Sven en Sven gebrand op revanche. De weersvoorspellingen speelden alvast in hun kaart en dus keken de twee met goede hoop uit naar hun vijfde rit in Zuid-Afrika. Dat bleek ook uit hun interview vlak voor de start met ons (onderaan te bekijken).

Na een goeie 4 uur klauteren en dalen op een lastig parcours met alweer 2.100 hoogtemeters, kwamen de twee boezemvriendin binnen op een 60ste plek. Winnaar van de vijfde etappe was het Zwitserse duo Nino Schurter en Mathias Stirnemann, die ook de leiding overnemen van Manuel Fumic en Henrique Avancini in het algemeen klassement. Beste Belgen waren Frans Claes en Sebastien Carabin op een 15de plaats.

VERSLAG VAN DE VIJFDE RIT

Ondanks de dubbele pech van gisteren, startten Sven en Sven toch nog in de A-wave. Wel achteraan uiteraard, maar dat weerhield hen er niet van zich meteen vast te bijten in het peloton tussen al de grote namen. Sterker nog, ze wisten zich, gebrand op revanche, zelfs heel wat plaatsen naar voren te knokken. Op die manier wilden ze hun verloren plekken in het klassement van gisteren terug goed maken.

In die voorste groep was het de Nederlander Bart Brentjens die er duchtig de pees oplegde. Sven en Sven moesten diep in hun krachtenarsenaal tasten, maar ze hielden toch de kop van de koers lange tijd in het vizier. Tot Cadel Evans er op kilometerpaal 30 wederom een flinke lap op gaf. De Australiër is duidelijk nog steeds in topconditie en blijkt nog steeds goed overweg te kunnen met de mountainbike.

Naarmate de kilometers verstreken, werd het parcours ook steeds technischer. “Van de 84 kilometer die er vandaag op het programma stonden, waren er dik 60 singletrack en dat maakte het er niet makkelijker op”, aldus Nys. “We doorkruisten op een gegeven moment zelfs een rivier waar we met de fiets boven het hoofd tot ons middel in het water liepen”, voegde zijn kameraad Vanthourenhout er nog aan toe.

Die laatste kreeg het naarmate de rit vorderde steeds lastiger en lastiger. Ondanks constant bezig te zijn geweest met zich voldoende te voorzien van koolhydraten, kreeg Vanthourenhout zijn energiepijl niet meer aangevuld. “Ik heb volgens mij voor drie dagen gegeten onderweg, maar ik zat nadat de kilometers verstreken steeds meer stuk en begon steeds meer af te zien.”

Bij de tweede bevoorradingspost heeft het duo zelfs noodgedwongen 10 minuten uitgerust in de hoop dat Vanthourenhout zou herstellen. Tevergeefs, want het enige wat nog restte, was op karakter verder rijden. Door het technische aspect op de singletrails kon de concentratie ook geen moment verminderen. Voor Nys daarentegen leek het een ontspannen dagje te zijn. Bij hem kon er iets voor de finish zelfs nog een lachje af. Hij had zelfs nog energie genoeg over om een grappige pose aan te nemen voor onze camera (zie fotospecial). 

Vanthourenhout, die enkele meters achterop zat, had het zichtbaar een stuk moeilijker. Daar kwam nog eens bij dat door de lange dagen in het zadel ook het zitvlak enigszins begon te protesteren. Uiteindelijk kwam de finish in zicht en kon deze loodzware etappe dan toch afgevinkt worden. Morgen staat de koninginnenrit op het programma, hopelijk weten ze goed te herstellen voor deze zware beproeving. Deze rit heeft namelijk de reputatie om het kaf van het koren te scheiden…

QUOTE VAN DE DAG:

Sven Vanthourenhout: “Het vet is van de soep.”

De zware rit van vandaag eiste duidelijk z’n tol bij Sven en Sven. Vooral Vanthourenhout heeft vandaag enorm afgezien en is naar eigen zeggen enkele keren gestorven onderweg.