Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Sven & Sven maken hun droom waar in Cape Epic! (FOTO+VIDEO)

691 kilometer en 15.400 hoogtemeters: die onwaarschijnlijke cijfers overwonnen Sven Nys en Sven Vanthourenhout om hun droom waar te maken. 'Waar een wil is, is een weg', vertelt het vermoeide duo na één van hun mooiste avonturen op de fiets.

Vandaag stond dan eindelijk de laatste etappe van de Cape Epic op het programma. De start was, net zoals de afgelopen dagen, in Oak Valley, Elgin om vervolgens te eindigen in Val de Vie, Paarl. De route was ook maar 85 km lang met 1350 hoogtemeters, een redelijk rustige afsluiter dus, als je dat aflegt tegen de rest van de week. Ook werd er vandaag een uur later gestart dan normaal. Daardoor konden ze een uur langer geslapen worden.

Gelukkig maar, want het vroege opstaan, het hete weer, de lange dagen in het zadel en het slapen in een tent hebben duidelijk hun tol geëist bij vele deelnemers. Iedere morgen werden alle deelnemers ook nog eens gewekt door een Schot die op een doedelzak zijn tonen liet weergalmen over het terrein. Rustig ontwaken zat er dus niet in. Sven Vanthourenhout kampte de laatste dagen met steeds erger wordende zitvlakproblemen en mocht de morgen zelfs beginnen met een bezoek aan de arts.

De laatste loodjes

De rit van vandaag begon weer met een neutrale start door Elgin Valley en leidde het peloton, waarin Sven en Sven zich bevonden, via Eikenhof Dam naar Theewaterskloof Dam. Het eerste gedeelte van de rit was redelijk vlak, met hier en daar een korte explosieve klim. Na zoveel dagen in het zadel was trouwens iedere beklimming zwaar, zeker voor Vanthourenhout: “Ik kon door mijn zitvlakprobleem op geen enkele manier meer comfortabel in het zadel blijven. Daardoor kon ik niet goed herstellen na een klim omdat ik niet kon ontspannen op het zadel.” Ondanks dat hielden de heren zichtbaar de snelheid hoog en hadden ze vanaf het begin van de rit al een goede positie gekozen in een groep waarvan ze wisten dat ze die goed konden volgen. In dit geval waren dat Jenny Risveds en Thomas Frischknecht, de leiders in de ‘mixed’-categorie).

De groep waarin ze reden was ongeveer 20 man sterk en die bleef bijna de helft van de rit samen. De groep met Evans en Hermida reed ook deze etappe erg hard en had zich inmiddels al afgesplitst. Qua omgeving en landschap zat er in deze etappe veel variëteit. Het begin van de rit was namelijk erg groen, maar na de Franschhoek Pass veranderde het landschap in een droger, ruw en woestijnachtig decor. De Franschhoek Pass was trouwens een 7 km lange klim over asfalt tot een hoogte van ongeveer 800 meter.

Vanaf hier begon Nys stevig in zijn element te komen, nam hij de leiding en zorgde dat het tempo nog in een hogere versnelling ging bij het duo. De eerste helft van de afdaling ging eveneens over asfalt. De andere helft over stenen en rotsen. “Hier moesten we goed blijven concentreren, want we waren tijdens de Cape Epic nog niet ten val gekomen, en dat wilde we graag zo houden”, aldus Sven Nys. Het laatste stuk van de etappe was relatief vlak en daar konden Sven en Sven het tempo erg hoog houden. Dat bleek ook uit hun tijd, want het duo kwam als 28ste over de finish. Dat is gezien hun erg beperkte voorbereiding een zeer goede prestatie en dat laat maar weer zien dat ze nog altijd met de top meekunnen. Veel profs zijn later binnengekomen, dus petje af voor onze mannen!

Wederom kwamen ze lachend en fris over de meet. Hun eerste reactie was dan ook: “We hebben het weer geflikt samen en hebben eindelijk de Cape Epic gehaald samen, kameraad”. In het algemene klassement zijn Sven en Sven op plaats 58 geëindigd. Binnen hun categorie staan ze op plek 40, als tweede Belgen, na de schitterende prestatie van Frans Claes en Sébastien Carabin, die zomaar even tiende eindigden. Die mannen hebben alles op eigen kracht weten te doen en lieten ons weten voor komend jaar nòg sterker terug te willen komen als ze een sponsor kunnen vinden.

De laatste etappe werd gewonnen door de Nederlander Michiel van der Heijden en zijn teammaat Andri Frischknecht van Scott-Sram Young Guns. Dit duo won eerder al een etappe en eindigden algemeen op plek 6. De totale winst van de Cape Epic ging naar olympisch kampioen Nino Schurter en Matthias Stirnemann (Scott-Sram MTB Racing). De tweede plaats was voor Christoph Sauser en Jaroslav Kulhavy (Investec-Songo-Specialized). Op plaats drie vinden we Nicola Rohrbach en Daniel Geismayr (Centurion-Vaude).

Bij de vrouwen wonnen Jennie Stenerhag en Ester Süss van het Meerendal CBC Team. Dit duo domineerde echt. Het zilver bij de vrouwen ging naar Mariske Strauss en Annie Last (Hansgrohe-Cadence OMX Pro).

De olympisch kampioene Sabine Spitz en partner Robyn de Groot (Ascendis Health) moesten het doen met een derde plek. Alice Pirard werd met haar Franse partner Sabrina Enaux tiende.