Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Team Sky-mecanicien poetst fiets in 2 minuten (VIDEO)

GCN ging op bezoek bij Filip Tisma, hoofdmecanicien bij Team Sky. Die toont hoe ze een proffiets in recordtijd terug proper krijgen na de koers. Met uitzondering van het gebruik van de hogedrukreiniger kun je er zelfs iets van opsteken. Bekijk het filmpje hier!

Twee minuten en zestien seconden, meer heeft een mecanicien van een profploeg niet nodig om ketting en cassette te ontvetten (met borsteltje en ontvetter), een complete fiets met spons (of handige borstel om achter de remmen te geraken) en reinigingsmiddel schoon te maken, en over te gaan naar de volgende. Uiteraard halen die mannen de wielen uit de fiets en plaatsen ze hem op een werkstand, zodat ze alle hoekjes en kantjes kunnen bereiken. Tisma checkt trouwens die moeilijk bereikbare plekken om te zien of zijn collega-mecaniciens hun werk wel grondig hebben gedaan.

Hij begint met de draaiende onderdelen (ketting en derailleurs), daarna de hele fiets van voren naar achteren (langs beide kanten) en als laatste de wielen (te beginnen met het ontvetten van de cassette). Profmecaniciens gebruiken een hogedrukreiniger, “want de wielen gaan eerder kapot dan dat wij de lagers kunnen kapotmaken met onze hogedrukreiniger”. Als recreant hou je het dus beter bij een zachtere waterstraal.

Na het schoonmaken, worden de fiets droog geblazen en wordt de ketting terug ingeolied.