Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ten Dam herontdekt Vlaanderen tijdens alternatief gravelavontuur

Gravel kan een leuke manier zijn om een streek op een alternatieve manier te ontdekken. Dat is exact wat Laurens ten Dam voor Shimano deed toen hij Vlaanderen rondtrok in zijn gravelavontuur met de Specialized Diverge en Shimano GRX Di2. Bekijk de video en de route hier!

Een jaar eerder was Laurens ten Dam in het World Tour-peloton op slechts enkele millimeters van het gladde rubber van de wielrenner vóór hem te vinden. Nu verwisselt hij met zijn alternatieve gravelprogramma in samenwerking met Shimano en Specialized het gladde rubber voor noppenbanden.

Hij zal niet alleen Shimano GRX op de proef stellen in enkele van de meest veeleisende gravelwedstrijden ter wereld, maar hij zal ook helpen om de gravelscene in het algemeen te promoten met een aantal opvallende activiteiten. De eerste daarvan komt in een nieuwe video (te bekijken bovenaan dit artikel) waarin Laurens de alternatieve kant van Vlaanderen verkent en zich via gravelpaden een weg baant tussen de bermen en kasseien.

Het avontuur van Ten Dam, gefilmd vóór de beperkingen van Covid-19, laat zien hoe hij op zoek gaat naar de route van ‘Flanders Alternative’ in gezelschap van zijn podcastcollega Stefan Bolt en gravelavonturier Paul Errington.

Null

Gedurende twee dagen doorkruisten deze drie rijders de velden van Vlaanderen om enkele van de bekendste beklimmingen aan te pakken. Een ex-prof, twee ongetrainde vrienden, ijskoude wind en regen en een ‘we zien wel wat op ons afkomt’. Wat kan er nou fout gaan?!

In feite ging er mechanisch gezien niets mis – Ten Dam reed op zijn Specialized Diverge met een speciale gravel-aandrijflijn, Shimano GRX Di2 (2×11), plus een PRO Discover-stuur- en frametas – het was hun avontuurlijke onbevangenheid die hen bijna de baas werd.

Ten Dam is geen onbekende voor Shimano, omdat hij tijdens zijn carrière op de weg met Dura-Ace heeft gereden. Hij is in 2019 op GRX overgestapt, maar hij rijdt al veel langer op gravel: “Zelfs als prof heb ik vaak een gravelbike gebruikt om te trainen. In 2016 woonde ik in Santa Cruz in Californië, waar ik voor het eerst verslingerd raakte. Toen ik naar Europa terugkeerde, probeerde ik dezelfde sensatie te vinden en ik nam mijn fiets vaak mee naar plaatsen zoals de Belgische Ardennen of de Eifel in Duitsland om de bossen te verkennen. Destijds waren er niet veel andere mensen die dat deden, maar ik werd verliefd op alles wat met dat soort rijden te maken had.”

Null

Ten Dam zal niet alleen op de gravelvideo’s van Shimano te zien zijn, hij zal ook met Shimano samenwerken op gravelevenementen – wanneer de omstandigheden dat toelaten – zoals LTD Gravel Fest en LTD Gravel Raid, de Nederlandse evenementenreeks waar hij zijn naam aan verbindt.

“Tegenwoordig zijn er zoveel meer gravelproducten en mogelijkheden om gravel te rijden, van evenementen tot avonturen dichtbij huis. Gravel wint zeker een groot publiek. Ik ben erg enthousiast om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met wat een gravelavontuur kan zijn.” concludeert Ten Dam.