Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

TEST: Corima 32mm S+

Corima heeft een erg goede reputatie op het vlak van carbon velgen. Veel wielbouwers gebruiken de Franse producten om een mooi en kwalitatief carbon wiel te spaken, maar er zijn ook complete wielsets en die verdienen een test.

We monteerden de bandjesversie van de Corima 32mm S+ onder verschillende fietsen. Een snelle passage op de weegschaal leert dat het gewicht van 1405 gram (inclusief velglint!) helemaal niet slecht is voor een bandjeswielset met halfhoge velg.

Voor je 2070 euro – de 32mm S is zo’n 370 euro goedkoper en weegt een honderd gram meer – krijg je wielzakken, snelspanners, ventielverlengers, spaaksleutels, carbon remblokken en velglint bijgeleverd.

Dan rest er maar één ding: zo veel mogelijk verschillende ondergronden opzoeken om de set grondig te testen. We reden er de Ronde van Vlaanderen Cyclo mee, deden wat klauterwerk en fietsten in winderige omstandigheden.

Al na één rit zagen we een miniem slagje in het achterwiel, maar dat kregen we snel weg met de bijgeleverde spaaksleutel – al moet je wel even het velglint verwijderen om de interne spaaknippels te kunnen bereiken – en nadien gaven ze geen krimp meer. Dat duidt alvast op een stevige velg.

Op kasseien houden de wielen zich goed en voelen ze niet houterig aan. De combinatie met 25 mm bandjes was perfect. De velgen zelf hebben een buitenbreedte van 22,6 mm. Wel raadt Corima aan om geen hogere druk dan 8 bar te gebruiken – typisch voor carbon velgen voor draadbanden. Meer druk zouden we toch niet hanteren, want dat bevordert niet meteen het comfort.

Op het vlakke en bergop helpen de Corima’s je snel te accelereren. Het gevoel van een lichte, stijve wielset bij het aanzetten is altijd goed voor het zelfvertrouwen. Voluit sprinten is evenmin een probleem. We kregen de velgen niet tegen de remblokjes en we zijn nu niet bepaald lichtgewichten. De stijfheid komt ook het bochtenwerk ten goede.

We mochten ook ‘genieten’ van veel regen tijdens het testwerk en dan weet je dat carbon velgen niet op hun best zijn, maar de combinatie van een goede remrand en compatibele remblokjes zorgde er toch voor dat we ons nooit in de problemen voelden komen. Nee, het is niet zoals bij een aluminium velg, maar slecht of onveilig zouden we het zeker niet noemen. De Corima’s behoren op dat vlak bij de betere sets die we al hebben getest.

CONCLUSIE

De halfhoge velgen zijn perfect voor de Lage Landen: zelfs bij zijwinden behoud je controle en het gewicht blijft binnen de perken als je eens wil klimmen. Qua stijfheid, duurzaamheid en gewicht konden de Corima’s ons overtuigen. Als je op zoek bent naar een carbon wielset, dan verdient het Franse merk het om op je verlanglijstje te staan.

Deze test verscheen origineel in het juninummer van cycling.be magazine. Abonneer je hier.