Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

TEST: Stan’s NoTubes Crest Mk3 29

Stan's NoTubes heeft zijn gamma mountainbikewielen en -velgen vernieuwd. De drie uitvoeringen (Crest, Arch en Flow) zijn telkens iets breder geworden, zonder te overdrijven, want bij Stan?s zijn ze van mening dat sommige concurrenten de strijd om de breedste velg iets te ver drijven.

De nieuwe velgvorm heet WideRight en is bij de populaire Crest MK3 29 die wij hebben getest twee millimeter breder (intern gemeten) zodat die nu uitkomt aan 23 mm. Daardoor wordt de band mooier gevormd en kan die zijn volle potentieel benutten. De Crest is de crosscountryvelg bij NoTubes en wordt aangeraden bij banden van 2 tot 2,25 inch. Bij de twee andere types is dat telkens breder.

Een vaker gehoord probleem bij de vorige versie van de Crest was de duurzaamheid en stijfheid. Dat zou opgelost moeten zijn met de keuze voor 6069 aluminium. Toch is de velg er iets lichter op geworden (364 gram) en weegt de complete 29″ set nu 1592 gram. Wel legt NoTubes een gewichtslimiet op voor deze wielen: 86 kilo mag de berijder wegen.

Uiteraard hebben we meteen de tubelessmogelijkheden van deze velg benut, aangezien de velgen standaard worden geleverd met het gele velglint en tubeless ventielen. We legden er een setje IRC Serac XC 29er Tubeless Ready-banden om, deden er een scheut van de nieuwe NoTubes Race Sealant (49,50 euro voor net geen liter) bij en lieten er de lucht in lopen. We hadden direct twee keer prijs en konden zonder problemen op pad. Lekken hebben we niet gehad, de banden blijven mooi op druk en in bochten hadden we niet te maken met ‘burpen’ – zelfs toen we de banden met opzet erg zacht hadden gezet. Die eigen Bead Socket Technology (BST) blijft zijn nut bewijzen.

Zowel op Vlaamse boomwortels als op rotsige afdalingen in de Ardennen konden wij genieten van het precieze stuurgedrag van deze nieuwe versie van de Crest. Van te slappe wielen was helemaal geen sprake: de Crests leidden ons door elke bocht waarin we ze duwden en ook bij het optrekken of het klimmen konden we ze niet in verlegenheid brengen. Aangenaam is het snelle aangrijpen van het vrijwiel op de nieuwe Neo-naaf.

CONCLUSIE

Kortom, de nieuwe Stan’s NoTubes Crest Mk3 staat op punt en is perfect geschikt voor crosscountryrijders die een lichte wielset willen die zonder problemen tubeless is te maken. Als je de voordelen op een rijtje zet, valt zelfs de adviesprijs van 699 euro goed mee. Wij testten de 29 inch uitvoering voor Boost-naven, maar de Crest is ook te krijgen voor gewone steekassen of snelspanners. Andere opties zijn velgen van 24, 26 of 27,5 inch.