Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Tom Waes crasht in afdaling met fiets op auto

Tom Waes heeft zaterdag meegemaakt waar zowat elke fietser een heilige schrik voor heeft: hij crashte tijdens een afdaling frontaal op een auto. "Dat ik dít overleefd heb", verzucht Waes in Het Nieuwsblad. Intussen is hij terug in België en wordt hij geopereerd.

Het Nieuwsblad bericht over Tom Waes (49) die tijdens een van zijn jaarlijkse fietsvakanties – deze keer een meerdaagse tussen Alicante en Malaga – met vrienden heel wat geluk heeft gehad. Hij brak dan wel zijn sleutelbeen door de crash, maar het kon heel wat erger geweest zijn. Het ongeval gebeurde in Spanje, tijdens een zware rit door de Sierra Nevada. Zelf spreekt hij in de krant van een dom ongeluk: “We waren in groep aan het afdalen. Achter een auto, want we hanteren de regel dat we tijdens het dalen niet inhalen. In een bocht moest de auto voor ons uitwijken voor een geparkeerde vrachtwagen. Ik week uit en kwam op het andere rijvak terecht. Daar knalde ik frontaal tegen een auto.”

Iedereen weet dat de uitkomst van zo’n val vooral afhangt van de manier waarop je valt en Waes beseft dat hij daar misschien kon rekenen op een goede engelbewaarder én zijn ervaring met judo: “De dame die in de auto zat, dacht dat ze iemand had doodgereden. De mensen die achter me reden, stonden met tranen in de ogen naar mij te kijken. Mijn fiets lag in drie stukken. Ik ben tegen de voorruit van die auto gevlogen, over de wagen gerold en ben op mijn voeten geland. Het kan gek klinken, maar ik denk dat mijn jarenlange judotraining me gered heeft. In een reflex wist ik dat ik moest rollen. Ik dacht dat ik niks had, maar zag mijn sleutelbeen omhoog staan en voelde de pijn opkomen. Met mijn schouder moet ik die auto geraakt hebben”, vertelt hij in Het Nieuwsblad.

Gelukkig reageerden zowel de mensen in de auto als zijn fietsvrienden op de correcte manier, waardoor hij niet veel later al de eerste zorgen werd toegediend in het ziekenhuis. Bovendien mocht hij van geluk spreken dat het ging om een kleine wagen en geen SUV of bestelwagen. Intussen is Waes al gerepatrieerd naar een ziekenhuis in België, waar zijn sleutelbeen wordt vastgezet. Door die ingreep hoopt hij binnen twee weken al te kunnen vertrekken voor zijn programma Reizen Waes.