Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Traksels trucje tegen de kou

Bobbie Traksel kreeg woensdag tijdens de verkenning van de Omloop Het Nieuwsblad veel bekijks. Hij reed rond met een Lungplus-toestel in de mond en dat moet ervoor zorgen dat hij warmere lucht inademt.

De Lungplus is een Finse uitvinding en moet de koude lucht die je inademt, opwarmen, zodat je luchtwegen het minder hard te verduren krijgen. Bobbie Traksel, die dit seizoen voor het Chinese Champion System rijdt, legde aan de journalisten van Het Nieuwsblad met plezier uit hoe het werkt: “Het is een mondgedragen vochtigheids- en warmtewisselaar waarvan je de werking kan vergelijken met die van een radiator in een auto. Het vermindert ook de kans op een bronchitis. Het toestelletje wordt al gebruikt door toplanglaufers.”

“Ik sukkelde vorig jaar na de koude Ster van Bessèges lang met de luchtwegen. Tot ik op Lungplus botste. Ik heb het al vaak gebruikt op trainingen, maar nog niet in een wedstrijd. Uit de mond zal het niet vallen want het hangt vast achter de wangen. Als het mij over het voorjaar drie procent minder kans geeft op een bronchitis, dan is het nuttig geweest.”

Wie net als Traksel en enkele renners van Team Sky liever warme dan koude lucht inademt, moet 35 euro neertellen en het apparaat bestellen via de Facebookpagina van Wieleradvies. Zelf hebben we nog niet kunnen testen hoe comfortabel het is om de Lungplus gedurende een lange rit in de mond te hebben.