Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Trek valt de Duitsers aan

Met lagere prijzen bij gelijkblijvende specificaties trekt Trek ten oorlog tegen de Duitse merken die bekendstaan om hun scherpe prijs-kwaliteitverhouding, zo bleek op Trek World in Veldhoven.

Voor het derde jaar op rij ontbreekt Trek dit jaar op Eurobike. De Amerikaanse grootmacht kiest liever voor een eigen, rondreizend salon dat Trek World is gedoopt en dat bedoeld is om de eigen dealers op maat te bedienen en om ze te verwennen. Cycling.be ging een kijkje nemen in Veldhoven, waar deze week de Benelux-editie plaatsvond.

In een enorme hal is het uitgebreide aanbod van Trek overzichtelijk uitgestald. Aan de ene kant van de ruimte staan de e-bikes, de stadsfietsen en de touringbikes. Aan de andere zijde van het spectrum staan de Madones en Domanes van 2014 en daartussenin kom je de offroad-fietsen tegen, zoals cyclocrossfietsen en een duizelingwekkend aantal mountainbikes.
 
27,5 EN 29″ BOVEN

Het is duidelijk dat de 26 inch mountainbike, die bike die van offroad fietsen wereldwijd een nieuwe, avontuurlijke hobby heeft gemaakt, over luttele jaren nog slechts een anachronisme zal zijn (een verouderd iets, niet meer passend in de tijdgeest). Ook Trek komt met 27.5 inch bikes, terwijl de 29’ers in hun assortiment al niet meer op twee handen te tellen zijn. Er staan wel nog een paar 26 inch’ers, maar onder invloed van de nieuwe policy van Trek zullen ze stapsgewijs uit het gamma verdwijnen.

NIET MEER WACHTEN OP NIEUWE FIETSEN

Die nieuwe policy behelst de introductie van nieuwe fietsen (en producten, want ook het nieuws van zustermerk Bontrager werd getoond in Veldhoven) zodra ze beschikbaar zijn voor de markt. Trek beperkt zich niet meer tot een paar welbepaalde introductiemomenten per jaar, maar gaat ervoor zorgen dat de nieuwe fietsen beschikbaar zijn voor de consument, zodra de release is geweest. Consumenten die over een nieuwe Trek lezen, kunnen hem dus ook voortaan direct kopen, want de dealers hebben hem al kunnen bestellen. Trek wijkt hiermee als eerste af van het gebruikelijke traject van zorgvuldig een spanningsboog opbouwen naar een onthulling toe, een perspresentatie organiseren en dan de consument een paar maanden laten wachten op beschikbaarheid van fiets of product.

PRIJZEN NAAR BENEDEN

Wat Trek ook nog anders gaat aanpakken in 2014, is het prijsbeleid. Over de hele lijn van racefietsen en mountainbikes zakken de prijzen, terwijl de specificaties op de fietsen gelijk blijven. Zomaar wat voorbeelden zijn de Madone 3.1 (carbon frame + Shimano 105 groep voor 1499 euro), de Madone 4 series die nu een frame heeft met KVF (Kamm Virtual Foil, aerodynamische buizen zoals op de dure Madones) en de carbon MTB Superfly 9.6 met een RockShox Reba voorvork voor 1899 euro (was 2499 euro). Trek valt daarmee doelbewust de grote Duitse merken aan, die al jarenlang de toon zetten als het op kwaliteit voor je geld aankomt. De economische crisis begint zich almaar duidelijker te manifesteren in de fietssector, maar op deze manier is dat natuurlijk goed nieuws voor de consument.