Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

VAB depanneert ook fietsers

Mobiliteitsclub VAB depanneert voortaan ook fietsen. De fietsbijstand geldt dag en nacht in heel België.

Om niet in concurrentie te treden met de fietshandelaar, gaat VAB geen fietsers met pech te hulp komen die zich op minder dan 1 kilometer afstand van hun woning bevinden. VAB komt ook alleen fietsers te hulp die onderweg onverwacht pech krijgen én die zich op een locatie bevinden die de VAB-wegenwachters kunnen bereiken met een interventievoertuig.

“Net zoals bij een probleem met de wagen, belt een fietser naar de VAB-Alarmcentrale”, legt VAB-woordvoerder Maarten Matienko uit. “Een wegenwachter die speciaal opgeleid is voor fietsherstellingen en het nodige materiaal heeft voor een herstelling komt ter plaatse. Als een reparatie niet meteen mogelijk is, brengt VAB de fietser met pech naar de eindbestemming.”

VAB-Fietsbijstand moet alle mechanische problemen verhelpen die verder fietsen onmogelijk maken. De pechverhelping geldt voor alle fietsen, ook elektrische. Wanneer een fiets gestolen wordt, komt VAB eveneens te hulp door de taxikosten te vergoeden.

VAB concludeert op basis van haar eerste mobiliteitsbarometer dat de toenemende verkeers- en parkeerdruk in en rond steden en gemeenten het snelst aan te pakken is met een sterk fietsbeleid. Volgens de mobiliteitsclub is er bij automobilisten “een zeer groot potentieel om het fietsgebruik uit te breiden naar meer functionele verplaatsingen”. “Stadsbesturen hebben daarom een zware opdracht om fiets en auto een eigen plaats te geven in de stad”, klinkt het.

VAB-Fietsbijstand kost 45 euro per jaar per persoon, of 99 euro per jaar voor een gezin.