Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Van der Poel reed knaltijd niet met standaardmateriaal

Het viel op na de knalprestatie van gele trui Mathieu van der Poel in de tijdrit: hij dankte de ploegleiding voor het harde werk aan zijn tijdritpositie. Wij namen het speciale materiaal, dat duidelijk niet allemaal van de sponsors kwam, grondig onder de loep.

“Ik heb vooral Christoph Roodhooft (manager) en Kristof De Kegel (performance coach) te bedanken. Zij hebben tot gisterenavond laat aan mijn fiets gewerkt om toch een beetje strijdvaardig te zijn en dat is goed gelukt”, klonk het aan de microfoon van Sporza.

De speciale onderdelen die we op de Canyon Speedmax CFR TT Disc gemonteerd zien, laten alvast vermoeden dat er iemand serieus bezig is geweest met de voorbereiding op de tijdrit. Kijk maar naar de wielen. Dat zijn dezelfde modellen als degene die de toppers bij Ineos Grenadiers gebruiken, namelijk de AeroCoach Aeox Titan (een specifiek tijdritvoorwiel dat is ontwikkeld door een van de referenties op aerodynamische kennis) en de Princeton CarbonWorks Blur 633 (een vol achterwiel dat erg gegeerd is). Terwijl ze bij de Britse ploeg nog met velgremmen rijden, gebruikt Alpecin-Fenix ook op de tijdritfiets schijfremmen. Dit zijn trouwens geen tubewielen, maar gewone bandjeswielen die ook tubeless kunnen worden gemonteerd. Op de fiets van Mathieu liggen de Vittoria Corsa Speed Graphene 2.0-banden.

Het stuur is ook verre van standaard. Ook dat komt van bij AeroCoach en kan onder meer in de hoogte worden aangepast. De carbon steunen voor de onderarmen vallen op. Waarschijnlijk doelt Van der Poel vooral op de aanpassing aan dit speciale tijdritstuur als hij de ploegleiding dankt voor hun werk aan zijn tijdritpositie. Het andere specifieke tijdritmateriaal bestond nog uit het Selle Italia Watt Kit Carbonio Superflow-zadel, de Elite Kit Crono CX-bidon en -houder, en Shimano Dura-Ace Di2 Disc TT-onderdelen. Zijn helm week eveneens af van die van zijn ploegmaats. Hij leek verdacht veel op de Lazer Volante die bijvoorbeeld Wout van Aert ook gebruikte. Het vizier hield hij wel niet de hele rit op.

Richard Carapaz en andere toppers bij Ineos Grenadiers rijden met dezelfde wielcombinatie als Van der Poel. (foto: Kramon)