Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Van het pad af met Specialized

Specialized stelde in het Oostenrijkse Leogang zijn nieuwe fietsen voor 2015 aan de dealers voor. Ook cycling.be was erbij en zag op racevlak een leuke toevoeging met de Diverge, een fiets die heel wat terreinen aankan.

DIVERGE: MEID VOOR ALLE WERK

De Diverge was hét nieuwtje bij Specialized. De carbon modellen krijgen steekassen en hydraulische schijfremmen, net zoals de alu Smartweld-uitvoering. De alu A1 doet het nog mechanisch en met gewone uitvalnaven. De stack en reach is gelijk aan de Roubaix-comfortracer, waarmee het volgens de Specialized-mannen 70% van de eigenschappen deelt (kijk maar naar de Zertz-inzetstukken en Cobl-Gobl-R-zadelpen). De andere 30% komt van de Crux-crosser. Zo zien we 30/32 mm brede Roubaix-banden gemonteerd, maar er is ruimte voor 35 mm, zodat je in de winter met crossbandjes zelfs door het bos kunt fietsen.

Wij testten de Diverge vooral op glooiende asfaltwegen en we leken niet echt in het nadeel tegenover de vele Tarmacs die ons vergezelden: voldoende stijfheid bij het sturen en het accelereren, en een extra tikje comfort. Qua rijgedrag prefereren we nog altijd een Roubaix (of de nog meer racy Tarmac), maar deze multi-inzetbare Diverge is een uitstekende keuze voor wie een fiets voor alle werk wil.

ALIAS: RACE- ÉN TRIATLONFIETS

De Amerikanen zetten vol in op de sportieve vrouw. Vandaar deze carbon Alias met opzetstuurtje. Dankzij de twee geleverde zadelpennen (met en zonder setback) kun je vlot schakelen tussen de race- en tijdritpositie.
De Alias is er in drie versies, tussen 2199 en 4999 euro.

De Ruby, de vrouwelijke tegenhanger van de Roubaix, krijgt nu ook schijfremvarianten. Alle uitvoeringen van de Ruby zijn nu uitgerust met de extra comfortabele Cobl-Gobl-R-zadelpen, net zoals het geval is bij de complete Roubaix-lijn. De carbon Vita kun je een Ruby met recht stuur noemen en vermijdt de drempel die gevormd wordt door een racestuur.

S-WORKS VENGE: STRAKKERE VOORKANT

De gewone Venge krijgt in de verschillende uitvoeringen vaak een gewaagde kleur mee, die past bij het opvallende uiterlijk van de populaire aeroracer. Alle modellen krijgen het Aerofly-stuur dat 11″ sneller is over 40 km. De S-Works profiteert van een nieuwe, stijvere voorvork die voor een strakker stuurgedrag moet zorgen. De profs reden al met die vork, maar nu kunnen ook gewone klanten van de verbeteringen genieten.

ALLEZ: NU OOK VOOR KINDEREN!

Het leukste nieuws over de aluminium Allez is de nieuwe jeugdfiets met kleinere 650C-wielen aan een betaalbare 699 euro. De lichte Smartweld-uitvoering, die ons vorig jaar zo verraste, vind je bij nog meer modellen van de volwassen Allez terug. De opvallendste is de Allez Comp Race met Shimano 105 én hoge carbon wielen (2699 euro), voor mannen die een strakke criteriumfiets aan een betaalbare prijs willen. De 50 gram lichtere Allez Smartweld SL is er enkel als frameset (799 euro), net zoals de fantastisch uitziende S-Works Allez (1899 euro).

Die andere alu fiets, de Secteur, staat nog steeds in de markt als het goedkopere aluminium broertje van de Roubaix, maar is nu wel in minder uitvoeringen beschikbaar, wat wordt opgevangen door de aluminium versies van de gloednieuwe Diverge, die nog iets multifunctioneler is.

Donderdag krijg je een update van de mountainbikelijn van Specialized, op vrijdag de onderdelen en accessoires.