Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Van Schip op Speedplay in Tokio

Op 2 augustus gaan in Tokio ook de olympische pistewedstrijden van start. Jan-Willem van Schip – ook bekend van de saga rond het speciale stuur waarmee in UCI-wedstrijden voorlopig niet reglementair kan gekoerst worden – is in Tokio met de Nederlandse equipe en rijdt er de omnium en koppelkoers. En dat doet de Nederlander overtuigd met speciaal doorontwikkelde Speedplay-pedalen.

In onderstaande filmpje legt de Nederlandse pistier en wegwielrenner uit waarom hij nog beter kan presteren met deze pedalen.

Voor van Schip is het Speedplay-systeem waarbij het kliksysteem onder de schoen zit (i.p.v. op het pedaal) een belangrijk voordeel om zo veel mogelijk vermogen sparen door de aerodynamische weerstand te verlagen. De stackhoogte (afstand tussen pedaal en zadel) is met Speedplay namelijk minimaal. Het systeem is bovendien aan twee kanten inklikbaar, wat het comfort verbeterd.

Voor de Olympische Spelen in Tokio heeft Speedplay voor van Schip en collega Yoeri Havik nog verbeteringen doorgevoerd. Zo werden de assen vervangen voor speciale titanium varianten, werd de bescherming in de lagers verwijderd en werd een speciale coating toegepast waardoor de pedalen met nog minder wrijving draaien.