Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ventoux krijgt Oost-Vlaams tintje

De Vlaamse Ardennen en Une Autre Provence, de regio rond de Mont Ventoux, gaan twee jaar lang samenwerken rond wielertoerisme en streekproducten. Europa steunt het initiatief met 260.000 euro.


De apotheose van het project wordt de gezamenlijke beklimming van de Ventoux. (foto belga)
De samenwerking tussen de twee regio’s werd op 11 november ondertekend in Houtem. Voor de gelegenheid reden wielerprof Bert De Waele en drie plaatselijke renners symbolisch op de rollen de Ventoux op. 

Het is de bedoeling dat Vlamingen en Fransen samen gaan fietsen in beide regio’s. De apotheose wordt een gezamenlijke beklimming van de Mont Ventoux. Naast de sport schenkt het samenwerkingsproject evenveel aandacht aan regionale lekkernijen: zo moeten de Fransen onder meer de Geraardsbergse mattentaarten leren appreciëren en kunnen de Vlamingen zich te goed gaan doen aan Zuid-Franse wijnen en kazen.

Volgend jaar wordt Une Autre Provence gastregio op de Houtemse jaarmarkt en in 2013 zal de regio Vlaamse Ardennen deelnemen aan het grote Franse fietsevenement La Buiscyclette. Er zijn ook uitwisselingsprojecten gepland op het vlak van kennis rond streekproducten.