Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vijf toppers voor de Strade Bianche

Geen Wout van Aert of Mathieu van der Poel op de startlijst, maar toch belooft de Strade Bianche opnieuw erg interessant te worden. Deze vijf kleppers houdt u zaterdag maar beter in het oog op de witte wegen …

Tadej Pogacar

Het zou niemand verbazen mocht Tadej Pogacar dit weekend de Strade Bianche op zijn naam schrijven. Een coronabesmetting dreigde even roet in het eten te gooien, maar in de UAE Tour bewees het Sloveense supertalent dat de conditie meer dan oké is. Vorig jaar werd Pogacar zevende, maar ditmaal ligt de lat hoger. Sterk bergop en snel aan de meet: wie houdt deze wonderboy zaterdag van de zege?

Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe mikt dit voorjaar resoluut op Luik-Bastenaken-Luik en is dus nog niet in topvorm. Al mogen we hem uiteraard niet onderschatten, want vorig jaar was dat ook het geval en werd hij uiteindelijk knap tweede. Mocht de wereldkampioen toch niet thuis geven, dan heeft ‘The Wolfpack’ nog enkele andere troeven achter de hand. Als ex-winnaar kent Zdenek Stybar de weg in Toscane en ook Mauro Schmid is een interessante outsider. De Zwitser won vorig jaar immers de graveletappe in de Giro.

Tom Pidcock

Intrinsiek misschien wel dé topfavoriet voor deze Strade Bianche. Dat Tom Pidcock als wereldkampioen veldrijden en olympisch kampioen mountainbike uitstekend uit de voeten kan op onverharde wegen, hoeft geen verder betoog. Bovendien kickt hij als explosief lichtgewicht op pittige hellingen. Vorig jaar werd de jonge Brit al vijfde bij zijn debuut in de Toscaanse grindklassieker, dus dat belooft. In het openingsweekend toonde Pidcock enkele klasseflitsen – in de Omloop was hij bijvoorbeeld mee met Benoot en Van Aert op de Berendries – maar liet hij begaan op de momenten van de waarheid. Vergis je echter niet: in de Strade Bianche zal het wél menens zijn …

Tiesj Benoot

Vriend en vijand waren het roerend eens afgelopen weekend: het is al een tijdje geleden dat Tiesj Benoot zo’n indruk maakte op Vlaamse wegen. De Gentenaar plukt duidelijk de vruchten van de collectieve hoogtestage in Tenerife, waar de klassieke kern van Jumbo-Visma de basis legde voor het voorjaar. Volgens bepaalde weersvoorspellingen gaat het vrijdag regenen in Siena en omstreken. De wedstrijdomstandigheden zullen lang niet zo apocalyptisch zijn als in 2018, maar wedden dat Tiesj zich stiekem in de handen wrijft?

Annemiek van Vleuten

Wie dacht dat we enkel op de mannen zouden focussen, heeft het mis. Maar hoeven de vrouwen hun Strade Bianche eigenlijk nog wel te rijden? Na haar demonstratie in de Omloop Het Nieuwsblad kan Annemiek van Vleuten haast niet verliezen, toch? Het heeft er alle schijn van, maar de koers moet uiteraard nog altijd gereden worden. Het blok van Team SD Worx (Vollering, Kopecky, Van den Broek-Blaak) aast ongetwijfeld op revanche, er staan enkele gepatenteerde klimgeiten aan de start (zoals de Deense Cecilie Uttrup Ludwig) en Marianne Vos is weer van de partij. Kortom: redenen genoeg om ook de vrouwenwedstrijd op de voet te volgen!

PROGRAMMA

Strade Bianche mannen

  • Datum: zaterdag 5 maart
  • Afstand: 184 kilometer
  • Start: 11u45 in het Villaggio Partenza in Siena
  • Finish: omstreeks 16u30 op het Piazza del Campo in Siena
  • Vanaf 13u50 live op één en Eurosport

Strade Bianche vrouwen

  • Datum: zaterdag 5 maart
  • Afstand: 136 kilometer
  • Start: 09u10 in het Villaggio Partenza in Siena
  • Finish: omstreeks 13u15 op het Piazza del Campo in Siena
  • Vanaf 11u35 live op één/canvas en Eurosport

ZO WAS HET VORIG JAAR

Geniet nog een keer van de highlights van de Strade Bianche in 2021 (Engels commentaar), met Mathieu van der Poel als winnaar.