Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vlamingen rijden vaker lek dan Nederlanders

Vlaamse fietsers hebben 31% meer kans op een lekke band dan Nederlanders. Dat blijkt uit een vernietigend onderzoek van pechverhelper VAB en de Fietsersbond.

Bijstandsorganisatie VAB is drie maanden geleden als eerste gestart met pechverhelping voor fietsers. Hun telefoon staat inmiddels roodgloeiend. “Fietsers verdienen dringend meer respect. Zeker als je weet dat meer dan één op de drie fietsers die we uit de nood helpen, onderweg is naar het werk”, zegt woordvoerder Maarten Matienko in Het Laatste Nieuws.

Liefst 72% van de problemen heeft te maken met een lekke band. Daarna volgen problemen met ketting, wielbevestiging en versnellingen (9%). Meer dan zes op de tien fietsers wijten hun pech aan de slechte fietsinfrastructuur. De meeste pannes gebeuren op de gewone weg. Zowel de gemeentelijke wegen (44%) als de gewestwegen (51%) liggen er onverzorgd bij.

‘100 MILJOEN? TE WEINIG!’

Minister van Mobiliteit Hilde Crevits erkent dat er nog enorm veel werk aan de winkel is. “Zorgen voor veilige fietspaden én fietsers er ook naartoe leiden, staat bovenaan onze agenda. We willen jaarlijks 100 miljoen blijven uittrekken.”

De Fietsersbond neemt geen genoegen met die belofte. “De fietspaden hebben een historische achterstand”, zegt woordvoerder Roel De Cleen. “Die 100 miljoen is sowieso te weinig. Goede fietspaden aanleggen is één ding, maar het moet ook deftig gebeuren.”

Volgens de Fietsersbond mag Crevits langs gewestwegen nog zoveel nieuwe fietspaden leggen als ze wil. “Als je ze niet tijdig onderhoudt, hebben fietsers er niet veel aan. In de meeste gevallen maken kuisploegen de paden slechts één keer per jaar proper – begin september. Onze paden moeten minstens vier keer per jaar gekuist worden.