Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Waarom je Tour des Alpes Maritimes et du Var niet mag missen

De Tour des Alpes Maritimes et du Var is de volgende voorbereidingskoers op Franse bodem. De driedaagse kent door de coronapandemie een bezetting van maar liefst twaalf WorldTour-teams. Wie volgt Nairo Quintana op in Zuid-Frankrijk?

Morgen/vrijdag is het zover. De Tour des Alpes Maritimes et du Var zal bij velen niet meteen een belletje doen rinkelen, wat volstrekt normaal is. Toch kent de driedaagse heel wat grote namen als eindwinnaar, onder wie Raymond Poulidor, Joop Zoetemelk en Thibaut Pinot.

FAVORIETEN

Trek-Segafredo heeft twee sterke renners in haar rangen die heel wat klimwerk kunnen verrichten. Bauke Mollema en Giulio Ciccone zouden elkaar perfect kunnen aanvullen om de buit binnen te halen voor de Amerikaanse ploeg. Ook INEOS Grenadiers reist af naar Zuid-Frankrijk met een sterrenensemble. Het is vooral uitkijken naar debutant Tom Pidcock. Het multitalent kan sprinten, klimmen en dalen. Geraint Thomas is ook kandidaat voor de eindwinst, maar achter zijn vormpijl staat nog een groot vraagteken. Uittredend winnaar Nairo Quintana komt om zijn titel te verdedigen en we weten dat de kleine Colombiaan heimelijk kan toeslaan bergop. Andere namen om in de gaten te houden, zijn Jakob Fuglsang, Dan Martin, David Gaudu en Jesus Herrada.

PARCOURS

Vorig jaar kwam elke etappe bergop aan, nu is dat niet meer het geval. De renners leggen 499 kilometer af, verdeeld over drie dagen. De eerste rit is meteen de enige die bergop aankomt. Het peloton cirkelt in de slotfase drie keer rond Gourdon waar een klim van tweede categorie hen opwacht. De tweede etappe is op papier de makkelijkste. Halverwege de koers trotseert het peloton de GPM des Majories en de Col de Mons. Daarna volgen overwegend vlakke kilometers richting de aankomst in Fayence. Afsluiten doen we in de laatste rit met drie cols van eerste categorie. Vooral de Col de la Madone (zie foto bovenaan), de fameuze trainingsklim van Lance Armstrong indertijd, springt in het oog. Van aan de top is het nog 24 kilometer tot aan de finish. Met een beetje geluk krijgen we daar het spektakel waarop we hopen.