Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wat is de meest efficiënte cadans? (VIDEO)

Sommige rijden een helling omhoog op een koffiemolenverzet, anderen zwoegen aan een lage cadans. Maar wat is nu de meest efficiënte manier? Bekijk hier het filmpje!

GCN liet presentator Simon Richardson eerst een helling van 6% oprijden aan 100 omwentelingen per minuut, daarna aan een cadans volgens eigen voorkeur (zo’n 90 opm) en daarna aan 60 opm, telkens aan 20 kilometer per uur. Daarvoor moest hij ongeveer 330 watt duwen.

De hartslag en de VO2 bleven redelijk gelijk in de drie tests van tien minuten, maar de hoeveelheid melkzuur verschilde wel: de verzuring bij de ene testpersoon lag merkelijk hoger tijdens de hoge cadans dan bij de lagere cadans.

Heel veel conclusies kun je aan deze beperkte test niet verbinden, maar het lijkt er wel op dat je niet moet streven naar een cadans die je zelf aanvoelt als hoger dan comfortabel is. Je fietst dus best aan een cadans die je zelf als ideaal aanvoelt, terwijl lager dan ideaal niet noodzakelijk nadelig is. Een te hoge cadans is zwaarder voor het lichaam op het vlak van zuurstofopname en koolhydratenverbruik.