Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wat leerden de Wereldbekers ons voor de Spelen?

Mathieu van der Poel en Tom Pidcock eisten meteen hoofdrollen op in hun twee wereldbekerweekends in Albstadt en Nove Mesto, maar waren dat ook waardemeters voor de olympische crosscountywedstrijd? Of moeten we daar andere namen verwachten?

Dankzij zijn leidersplek in de stand voor de Wereldbeker is Mathieu van der Poel al verzekerd van een goede startpositie op de XCO-wedstrijd (Cross-Country Olympic distance) op de Olympische Spelen van Tokio, maar maakt hij daar werkelijk kans op de gouden medaille of steekt de indrukwekkend sterke Tom Pidcock stokken in de wielen? Of verlengt oude vos Nino Schurter zijn titel van in Rio? We kunnen al een aantal kanshebbers aanduiden na de twee wereldbekerweekends van Albstadt en Nove Mesto, maar het parcours in Izu, waar de olympische race plaatsvindt, is nog een pak extremer, en in elk geval veel moeilijker dan bij de Spelen in Londen en Rio.

Mathieu Van Der Poel mag zich in Izu aan stevige tegenstand verwachten. (foto: Red Bull Content Pool)

Na zijn eerste wereldbekerzege had een zelfzekere Tom Pidcock het over zijn eerste keer die meteen raak was. Daarbij doelde hij op zijn eerste echte kans die hij kreeg dankzij een goede startpositie. Na afloop vertelde de Brit in het interview dat dit pas de eerste maal was dat er een ‘level playing field’ was, een gelijk speelveld, en daarmee verwees hij niet naar een sterk deelnemersveld, zoals veel Vlaamse media dat vertaalden, maar naar de eerlijke kans die hij in Nove Mesto kreeg dankzij zijn veel betere startplek dan in Albstadt – een verdienste die hij zelf afdwong na een ongelofelijke vijfde plek in Albstadt en een tweede plek in de korte shorttrackwedstrijd van vrijdag in Nove Mesto.

Hoewel Pidcock de tegenstand op een hoopje reed in de hoofdwedstrijd op zondag, was hij nog niet zeker van een deelnamebewijs aan de Olympische Spelen, maar dankzij de 17e plek van de Roemeen Vlad Dascalu is Groot-Brittannië nu toch quasi zeker van een plekje in Japan. Dascalu had dankzij zijn wereldtitel bij de beloften in 2019 al startrecht op de Spelen, maar zijn punten van afgelopen weekend geven Roemenië een duwtje in de rug op de UCI-rangschikking, waardoor dat land startrecht krijgt voor de Olympische Spelen en het achterpoortje voor Dascalu niet meer nodig is. Die beschikbare plaats zou Pidcock maar al te graag innemen. Normaal komt daar dinsdag definitief uitsluitsel over.

Olympisch parcours

Feit is wel dat de twee tenoren uit het veldrijden en het wegwielrennen meteen weer het mooie weer hebben gemaakt op de mountainbike. Hun techniek moet niet onderdoen voor de gevestigde waarden en ook hun materiaal lijkt op punt te staan. De vraag is alleen of ze in Izu een wedstrijd op hun maat zullen treffen. Er moet namelijk niet alleen met de hitte en vochtigheidsgraad rekening worden gehouden, maar ook met het loodzware parcours. De vele korte, steile beklimmingen zijn spek naar de bek van de Nederlandse alleskunner en passen hem in principe beter dan de lange beklimmingen van bijvoorbeeld Albstadt. Pidcock lijkt beide types parcoursen aan te kunnen. Een groter obstakel – letterlijk dan – zijn de vele rock gardens, de stevige drops waarbij je geen zicht hebt op de landingsplek, en andere technische passages, zoals schuine kanten bezaaid met boomwortels. Die vereisen een perfecte fietsbeheersing, waardoor het niet onlogisch is dat Van der Poel zijn Canyon Lux meeneemt op trainingsstage de komende tijd.

Tijdens het olympische testevent in Izu konden de mountainbikers niet alleen genieten van het uitzicht op Mount Fuji, maar konden ze ook aan den lijve ondervinden hoe lastig het daar was. Veel deelnemers vielen al uit door crashes tijdens de verkenning en wereldkampioene Pauline Ferrand-Prevot hield aan de wedstrijd een gebroken neus over toen ze een gevallen renster niet meer kon ontwijken. De parcoursbouwers maakten maximaal gebruik van de natuurlijke hindernissen die voor handen waren, maar gooiden ook tal van rotspartijen en zelfs gigantische rotsblokken op de omloop neer. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat we het afgelopen jaar heel wat nieuwe XC-fully’s op de markt hebben zien komen die geen probleem hebben met technische parcoursen. Veel merken hebben geïnvesteerd in nieuw materiaal om hun gesponsorde renners de beste kansen op olympisch goud te geven.

De protagonisten

De 21-jarige Loana Lecomte maakte indruk tijdens de eerste twee wereldbekerwedstrijden dit jaar. (foto: Red Bull Content Pool)

Wie won in het testevent in oktober 2019? Bij de mannen klopte regerend olympisch kampioen Schurter onder meer Victor Koretzky (de winnaar in Albstadt) en Luca Braidot in de sprint. Wereldkampioen Jordan Sarrou, Henrique Avancini, Gerhard Kerschbaumer, Ondrej Cink en Manuel Fumic vervolledigden de top acht. Mathias Flückiger, de derde in Nove Mesto afgelopen zondag, was er niet bij. Bij de vrouwen was Jolanda Neff de beste in een sterk gehavend veld. Ze ging Sina Frei en Anne Terpstra vooraf. Intussen zijn we natuurlijk bijna twee jaar verder en zijn er nieuwe kandidaten opgedoken, zoals natuurlijk Mathieu van der Poel en Tom Pidcock, maar ook de 21-jarige Française Loana Lecomte, die de twee voorbije wereldbekermanches bij de vrouwen won, en de 22-jarige Amerikaanse Haley Batten. Van Belgische kant is het uitkijken naar Jens Schuermans (18e in Albstadt en 34e in Nove Mesto) en Githa Michiels (20e in Albstadt en 33e in Nove Mesto).

Wat de mountainbikers in Izu te wachten staat, kan je ontdekken in deze verkenningsvideo van de Spanjaard Sergio Mantecon: