Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wat we onthouden van het openingsweekend

Het is weer koers! Het startschot van het wielervoorjaar is officieel gegeven in de Omloop Het Nieuwsblad, met daags nadien Kuurne-Brussel-Kuurne. We zagen Davide Ballerini en Mads Pedersen triomferen, maar wat hebben we nog geleerd na de eerste twee wielerwedstrijden?

Met de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne kregen we een openingsweekend op onze Vlaamse wegen zoals we dat gewend zijn. Het wedstrijdverloop draaide echter anders uit dan velen verwacht hadden. De Omloop Het Nieuwsblad deed het dit jaar met een massasprint en in Kuurne-Brussel-Kuurne werd de koerskijker blij verrast door een bloedstollende finale.

Alaphilippe raakte niet solo over de Muur en Bosberg. (foto: Kramon)

VENI, VIDI, VICI

De bekende Latijnse uitspraak van Julius Caesar kunnen we in de Omloop toewijzen aan Deceuninck-Quick Step. Afzakken met een uiterst sterke selectie en het ook nog eens afmaken, typerend voor ‘The Wolfpack’. Wanneer wereldkampioen Julian Alaphilippe de benen neemt op de Berendries lijkt hij voorgoed weg te zijn. Op de lastige, lange wegen richting Geraardsbergen krijgt hij het echter moeilijk om zijn tempo te onderhouden. Nog voor de Muur en de Bosberg komt alles weer samen, dus gaan we sprinten in Ninove. Kasper Asgreen en Florian Sénéchal pakken het cadeautje in voor Davide Ballerini, die het met een ruime voorsprong haalt van een verrassend sterke Jake Stewart en Sep Vanmarcke.

Bekijk hier de samenvatting van de Omloop Het Nieuwsblad 2021:

MATHIEU HET DURACELL-KONIJN

Voor aanvang van de wedstrijd in Kuurne zei Mathieu van der Poel nog dat hij wel zou zien waar het schip strandt. Hoogstwaarschijnlijk zou hij ploegmaat Tim Merlier klaarstomen voor de eindspurt. Ondertussen zijn we al wat minder verbaasd wanneer de livebeelden ons bereiken en we Van der Poel voor het peloton zien uitrijden met Jhonatan Narváez in zijn wiel. Energie sparen doet de Nederlander niet, hij vlamt door tot hij de kopgroep bereikt. Na daar wat rond te draaien worden ze gegrepen op twee kilometer van de streep. En wat had u gedacht? Van der Poel gaat nog even meesprinten en eindigt uiteindelijk twaalfde. In een interview na de wedstrijd gaf hij aan zich geamuseerd te hebben. Ondanks de misgelopen kilometers in de UAE Tour is de veldritkampioen in topvorm.

DARTELENDE ARJEN LIVYNS

Na goede resultaten in de Tour des Alpes Maritimes et du Var was het uitkijken naar de eerste koersen van Arjen Livyns hier in België. Tijdens de Omloop houdt de renner van Bingoal-Wallonie Bruxelles op de Molenberg stand tussen toppers als Alaphilippe, Zdeněk Štybar en latere winnaar Davide Ballerini. Ook in Kuurne-Brussel-Kuurne laat hij zich zien in de achtervolgende groep op Mathieu van der Poel & co. Voor een top tien is het misschien nog iets te vroeg, maar wees niet verrast wanneer de naam Livyns later in het seizoen andermaal opduikt.

Bekijk hier de samenvatting van Kuurne-Brussel-Kuurne 2021:

PIDCOCK METEEN OP POST

Thomas Pidcock – u welbekend vanuit het veldrijden – rijdt sinds dit jaar voor Ineos Grenadiers. Menig koerskenner had al een donkerbruin vermoeden dat het multitalent van zich zou laten horen in het openingsweekend. In de Omloop zit de Brit enkele keren vooraan om koers te maken, een resultaat rijdt hij niet. Een dag later in Kuurne-Brussel-Kuurne is hij er weer als de kippen bij om zijn duit in het zakje te doen. In de achtervolgende groep op de koplopers draait Pidcock uitstekend mee waardoor alles samenkomt en we gaan sprinten in Kuurne. De overwinning is voor Mads Pedersen, onze tengere kampioen uit het veld plaatst zich mooi derde achter Anthony Turgis.

Zit je te wachten om Pidcock, Alaphilippe en Van der Poel nog eens samen aan het werk te zien? Je geduld wordt dit weekend al beloond, want dan treden ze aan in de Strade Bianche. Ene Wout van Aert zal daar na zijn stage in Tenerife ook aan de start staan. Gooi daar wat regenachtige omstandigheden en weerbarstig grind tegenaan, en dan weet je dat je zaterdag geen seconde van het spektakel zal willen missen.