Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Welkom in de Alpen!

De komende dagen trekt het Tourpeloton via de Jura de Alpen in. In drie dagen tijd wachten drie klimmen buiten categorie en drie cols van eerste categorie de renners op. Verken het parcours!

De woensdagetappe van Mâcon naar Bellegarde-sur-Valserine wordt gedomineerd door een monster dat voor het eerst in de Tour is opgenomen: de Col du Grand Colombier. Deze col buiten categorie is minder bekend, maar daarom niet minder lastig dan bijvoorbeeld de Alpencols. Dat heeft vooral te maken met het feit dat deze klim van 17,4 km met een gemiddelde stijgingspercentage van 7,1% over meerdere kilometers boven de 10% gaat.

MADELEINE, CROIX DE FER, LA TOUSSUIRE
 
Echt doorslaggevend zal de Grand Colombier echter niet zijn, want de top bevindt zich op 40 km van de meet. Dan zal de donderdagrit van Albertville naar skistation La Toussuire beslissender zijn voor het klassement. Het betreft hier immers de koninginnenrit in de Alpen.

Na de start in Albertville volgen de legendarische cols elkaar op. Beginnen doen we met de onregelmatige noordkant van de Col de la Madeleine (25,3 km tegen 6,2%). De eerste drie kilometer vanuit Feissons-sur-Isère zijn meteen loodzwaar. Vervolgens vlakt de klim geleidelijk af, met na 10 km zelfs een stukje lichte afdaling. 

Daarna gaat het via enkele haarspeldbochten weer omhoog, met eerst stukken van 7 à 8% en vanaf Celliers-Dessus twee kilometer rond de 10%. Op 6 kilometer van de top kunnen de de renners weer even op adem komen op een vlakker stuk, maar de laatste 4 km zijn opnieuw genadeloos.

Na de afdaling van de Madeleine gaat het via La Chambre en de noordkant van de Glandon naar de top van de Col de la Croix de Fer, opnieuw een klim buiten categorie. Deze noordkant is met zijn 7% over 22,7 km ook meteen de zwaarste zijde.

De beklimming van de Croix de Fer verloopt wel iets regelmatiger dan die van de Madeleine. De eerste 8 km schommelen tussen de 7 en 8%. Na drie vlakkere kilometers volgen er opnieuw acht zware, met stukken van rond de 10% afgewisseld met 7%. De laatste drie kilometer tot aan de top zijn opnieuw een stuk vriendelijker.

Tussen twee dalende stukken pikken we nog even de Col du Mollard (5,7 km tegen 6,8%) mee om vervolgens bergop te finishen in La Toussuire. De klim naar het skistation is 18 km lang tegen gemiddeld 6,1%. Na de eerste drie loodzware kilometers is het nog een hele poos klimmen tegen 6 à 7% vooraleer een vlakker tussenstuk voor wat recuperatie zorgt. De laatste zes kilometer tot aan de finish verlopen een stuk gemoedelijker, met toch ook nog enkele uitschieters tot 7%.

Leuk weetje voor de wielertoeristen: de toertocht voorafgaand aan de beklimming van de Galibier tijdens Climbing for Life doet eveneens de Glandon/Croix de Fer, Mollard en La Toussuire aan. Er zijn momenteel nog 100 plaatsen beschikbaar voor dit evenement op 31 augustus en 1 september, dus geïnteresseerden moeten er tijdig bij zijn!

PIJNLIJK AFSCHEID

Afscheid nemen van de Alpen doet het peloton vrijdag met een rit van Saint-Jean-de-Maurienne naar Annonay Davézieux. Wie de koninginnenrit slecht verteerd heeft, wacht een lastige dag, want al na 20 km dient de Col du Grand Cucheron zich aan. Deze klim van eerste categorie (12,5 km tegen 6,5%) kent een gemoedelijke eerste helft, die overgaat in een zware tweede helft.

Na de afdaling wacht meteen nog een col van eerste categorie. De Col du Granier is met zijn 9,7 km niet zo lang, maar heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,6%. Stukken onder de 7% zijn er hier niet te bespeuren… Na de top gaat het in een lange dalende lijn, maar voor de finish is er toch nog een klimmetje van 3de categorie om het tempo te breken.