Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wereldsnelheidsrecord voor BBB-ontwerper

De Nederlandse ligfietser Sebastiaan Bowier is sinds deze week de snelste fietser op aarde. In de woestijn van Nevada, USA, reed hij 133,78 km/u. Bowier is productdesigner bij onderdelenmerk BBB.

Een jaar lang trainde Bowier 15-20 uur per week om zich voor te bereiden op zijn fysieke prestatie. Een team van studenten van de Technische Universiteit Delft werkte aan de high-tech ligfiets waarmee Bowier naar het record snelde. Met onder andere een speciale coating die ook bij Formule-1 wagens wordt toegepast en een speciale kap met extreem weinig luchtweerstand bleek het team dus succesvol.

De 20 aan de recordpoging deelnemende teams hadden 6 dagen de tijd om te proberen het record te verbreken. Na een aanloop van 8 kilometer op een kaarsrechte weg moest er zo snel mogelijk ? op eigen kracht ? een traject van 200 meter worden afgelegd.

Bowier snelde over die afstand dus naar 133,78 km/u, een verbetering met 0,6 km/u van het oude record, dat in handen was van de Canadees Sam Whittingham. Die strandde nu op de tweede plek. De teamgenoot van Bowier, Wil Baselmans, werd derde met 127,43 km/u. In het dagelijks leven ontwerpt Bowier producten voor BBB. Het kan zomaar zijn dat je met een fietscomputer, een stuurpen of een helm rijdt die hij heeft ontworpen. Aerodynamisch helemaal verantwoord!

Naast het absolute wereldsnelheidsrecord van Fred Rompelberg (268 km/u) is nu dus ook het snelheidsrecord op eigen kracht in handen van een Nederlander.