Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wie is Nathan Van Hooydonck, superhelper van Wout?

Na afloop van Gent-Wevelgem werd Nathan Van Hooydonck bewierookt door collega’s en wielerjournalisten. Als onderdeel van het sterke ‘gele’ blok in het peloton, was hij de man die Wout van Aert de zege op een presenteerblaadje aanbood. Voor hem en Jumbo Visma telde gisteren maar één ding: samen winnen!

Van Hooydonck (25) beet zijn tanden stuk op een derde keer Kemmel. Voordien sprak Van Aert hem alle moet in. Hij moest en zou over die verdomde berg geraken. Op de limiet harkte Van Hooydonck zich naar boven, om in de afdaling nog net aan te kunnen pikken. Met twee renners voorin zag de situatie er voor Jumbo-Visma veelbelovend uit. In een select groepje waar de sprinters het overtal hadden, was Stefan Küng de vreemde eend in de bijt. Een tijdrijder van formaat, van wie je met zekerheid mag verwachten dat ie probeert weg te rijden in de laatste kilometers. De Zwitserse kampioen demarreerde zoals verwacht, maar wie was daar om hem te pareren? Juist, Nathan Van Hooydonck. Op zijn dooie gemakje – zo leek het althans – beende hij Küng bij, die niet wist wat hem overkwam. Daarna volle gas richting de meet in Wevelgem, waar Wout het schijnbaar moeiteloos afmaakte: dat is samen winnen.

“Geef mij een wiel, man”

Dit beeld uit de Baloise Belgium Tour in 2019 is je ongetwijfeld niet ontgegaan. Van Hooydonck kreeg geen wiel van de neutrale wagen omdat hij voordien met zijn originele wiel zou gegooid hebben (al dan niet met opzet) richting de Shimano-wagen. Eveneens zou de renner, die toen voor het nationale team aantrad, gebruikgemaakt hebben van enkele onvriendelijke woorden. De mecanicien weigerde daardoor een wiel af te staan aan de onfortuinlijke Van Hooydonck. Voor hem was het wachten op zijn volgauto en met nog maar twintig kilometer op de teller duurde dat voor hem extra lang. Achteraf bleek dat de neutrale wagen niet tijdig kon stoppen omdat de verkeerssituatie dat niet toeliet. Zowel de mecanicien als Van Hooydonck kregen een tik op de vingers van de UCI. Die laatste excuseerde zich achteraf voor zijn ongepaste uitlatingen.

Zijn wielerhistorie

Een jonge Nathan Van Hooydonck, die de erfenis van de roemrijke familienaam (oom Edwig won de Ronde tweemaal) draagt, rijdt in 2012 naar een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen Juniores. In datzelfde jaar eindigt hij zesde op het WK tijdrijden bij de juniores in Valkenburg. Een jaar later wint de knaap uit Gooreind de Keizer der Juniores, een gerenommeerde wedstrijd in die leeftijdscategorie. De tweede plaats in Parijs-Roubaix voor juniores is eveneens voor hem, waar hij enkel ene Mads Pedersen moest voorlaten. Na een korte passage bij de belofteploeg van Axel Merckx, vertrekt hij in 2015 op 20-jarige leeftijd naar het BMC Development Team. Daar vertoeft hij twee jaar tot hij de overstap naar het WorldTour-team van BMC mag maken. Bijna meteen toont hij zijn kwaliteit door in het BK van 2017 deel uit te maken van de beslissende vlucht, waar Oliver Naesen zich tot kampioen mag kronen. Zoals bekend verandert de teamnaam in 2019 naar CCC, waar hij blijft tot 2020. Dat jaar vindt de 25-jarige Belg zijn wielerthuis in de gele brigade van Jumbo-Visma waar hij vooral knechtenwerk opknapt. En dat doet ie met een indrukwekkende stijl. Na de kopgroep in Gent-Wevelgem in toom te houden, beloont hij zichzelf met een zevende plaats in de Vlaamse klassieker. Straks treedt hij aan in de Ronde van Vlaanderen en we zijn hoogstwaarschijnlijk niet de enigen die uitkijken naar wat hij daar allemaal kan betekenen voor zijn ploeg.