Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wie sprint het snelst? BMX’er, MTB’er of baansprinter?

Wat gebeurt er als je 3 toppers uit 3 disciplines over verschillende afstanden tegen elkaar laat sprinten? Dat wilde Justin Kimmann, Jeffrey Hoogland en Jeroen van Eck graag weten. Welke fiets is de snelste over welke afstand? Ze maakten er een mooie video over.

Het decor voor deze uitdaging was de vliegbasis Soesterberg. En of er gevlogen werd! Deze mannen beschikken over bijzondere piekvermogens. Jeffrey Hoogland, meervoudig wereldkampioen baanwielrennen, topt de rangschikking van piekvermogens met 2700 watt. Internationaal BMX’er Justin Kimmann piekt op 2200 watt. De derde in deze rangschikking is ex-Europees kampioen mountainbike (XC-Eliminator) Jeroen van Eck. Hij piekt nog net boven de 2000 watt – een verschrikkelijk hoog vermogen.

Dat piekvermogen niet alles bepalend is, kwam in de video aan het licht. Hoe dat komt, is grotendeels te wijten aan de versnellingskeuze van elke fiets. De fietsen zijn afgemonteerd om in hun discipline de beste te zijn. Als baansprinter moet je bijvoorbeeld op zeer hoge snelheid presteren. Daarvoor heb je een grote versnelling nodig. Een BMX’er moet vliegensvlug uit de startblokken kunnen schieten en heeft daarvoor een kleinere versnelling nodig. Als mountainbiker heb je meerdere versnellingen zodat je bergop en bergaf de juiste versnelling kan gebruiken. Jeroens voordeel was dan ook dat hij op een lichte versnelling kon starten en daarna kon bijschakelen.

Dat deze mannen over een explosieve aanzet beschikken, is duidelijk te zien in de YouTube-video. Wil je weten wie aan het langste eind trekt over de verschillende afstanden? Check het in het filmpje bovenaan dit artikel.