Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wie wint jubileumeditie van de Giro?

De honderdste Giro pakt uit met een mooi parcours doorheen bijna heel Italië en zit vol verwijzingen naar zijn eigen geschiedenis, met passages over legendarische cols zoals de Mortirolo en de Stelvio en ritten langs de geboorteplaatsen van Italiaanse wielerhelden Gino Bartali en Fausto Coppi.

Ook andere grote namen, zoals Vincenzo Nibali en Marco Pantani, krijgen hun eerbetoon. Nairo Quintana en Vincenzo Nibali zijn de topfavorieten, maar er mag verwacht worden dat Geraint Thomas, Thibaut Pinot en de Nederlandse brigade met Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Bauke Mollema strijd zal leveren voor het podium. En wat gezegd van Adam Yates, die er zijn debuut maakt?

Voor deze jubileumeditie pakt de organisatie uit met een stevige krachttoer: de Ronde van Italië doet maar liefst zestien van de twintig regio’s aan en start op het eiland Sardinië. Klimgeiten kunnen zich uitleven met negen bergetappes, waarvan zes met aankomst bergop, en onderweg moeten ook twee tijdritten afgewerkt worden, een van 39,8 kilometer en een op de slotdag in Milaan van 27,6 kilometer.

“De mooiste wedstrijd ter wereld komt naar de mooiste plek ter wereld”, luidde het bij de presentatie in Milaan vorig jaar. De Giro was nog niet vaak te gast in Sardinië, enkel in 1961, 1991 en 2007. Ook in 1991 en 2007 vond in Sardinië La Grande Partenza plaats. Fabio Aru was verheugd dat de Giro op zijn thuisgrond vertrekt, maar zoals bekend is de Sardijn niet van de partij door een blessure.

Lees de volledige vooruitblik, met alle favorieten en een analyse van het parcours, in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het HIER online via Blendle.