Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wielergekte in Kortrijk

Kortrijk Xpo loopt dit weekend vol voor de fietsbeurs Velofollies. Er wordt een recordaantal van 200 exposanten en 30.000 bezoekers verwacht. Bekijk de reportage op Sport.be TV!

Het lijkt er op dat Kortrijk Xpo stilaan te klein wordt voor Velofollies. De zesde editie van de fietsbeurs palmt voor het eerst alle zes hallen van Xpo in. “Vorig jaar hadden we 175 exposanten, maar nu zijn dat er al 200”, zegt organisator Pieter Desmet in Het Nieuwsblad. “We krijgen steeds meer aandacht van grote merken. Nieuwkomers zijn onder meer het Amerikaanse Trek en BMC, waarvoor Philippe Gilbert rijdt.”

Velofollies is veel meer dan de gelijkaardige beurzen in Milaan en Utrecht een beurs voor de amateur-wielrenner en consument. Die vindt er alle nieuwe snufjes en kan er zijn hart ophalen aan de randactiviteiten.

“We bereiken steeds meer wielerliefhebbers, ook omdat er met beurscondities zoals op het Autosalon in Brussel wordt gewerkt. Op de eerste editie mochten we 15.000 bezoekers verwelkomen. Jaar na jaar ging dat aantal de hoogte in. Vorig jaar hadden we 28.172 bezoekers. Deze keer moeten we de kaap van 30.000 kunnen ronden.”

“Zeker ook omdat we twee rondes van het Europees kampioenschap BMX konden strikken. Het kampioenschap is zaterdag en zondag samen goed voor 2.200 deelnemers uit 24 landen. Het geldt ook als voorbereiding op de Olympische Spelen.”

“Ik vermoed dat Xpo in 2013 nog net groot genoeg zal zijn voor Velofollies, maar vanaf 2014 zullen we wellicht ook met een aantal tenten moeten werken buiten.”

TRENDS

Aan trends geen gebrek op Velofollies. “Liefhebbers willen ‘lichtgewichtmaterialen’“, stelt Pieter Desmet. “Alles, zelfs de kledij, moet lichter. Verder wordt sportkledij steeds meer gevoelig voor mode. We merken ook dat het dameswielrennen fameus in de lift zit. Er worden steeds meer elektronische fietsen verkocht. Er staan tien producenten met dergelijke fietsen op onze beurs. Er is ook een testparcours voor elektrische fietsen.”

Geen Velofollies overigens zonder blikvangers. “Er is een wereldrecordpoging indoor cycling van vrijdag om 14 uur tot zaterdag om 14 uur. Het huidige record 24 uur fietsen op een statische fiets 1.421,05 km (883 miles). Die prestatie staat op naam van de Fransman Philippe Vaz. Verder komt Sven Nys vrijdag om 16 uur zijn eigen kledinglijn voorstellen.

“Bezoekers kunnen ook drie dagen lang tal van oud-wielrenners ontmoeten zoals Andrea Tafi, Mauritio Fondriest, Johan Museeuw, Ludo Dierckxsens en Herman Vanspringel“, voegt Desmet er aan toe. “Ook commentatoren zoals Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke zijn van de partij. Met Lotto-Belisol op vrijdag en Omega Pharma-Quick Step op zondag worden ook de twee Belgische WorldTour-ploegen nog eens aan het publiek voorgesteld.

Velofollies is open vandaag vrijdag van 14 tot 21 uur en zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Entreekaarten kosten 6 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar en 11 euro voor volwassenen.