Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

WK 2025 in Rwanda

Wat een dag eerder al uitlekte per tweet van de Rwandese wielerbond werd op 24 september bevestigd tijdens het 190e UCI Congress: Rwanda zal het WK wielrennen organiseren in 2025. Daarmee zet het wielerwereldkampioenschap voor het eerst voet op het Afrikaanse continent.

Dat het WK wielrennen zou plaatsvinden in Afrika werd eerder al bekendgemaakt door de UCI. Voor de organisatie waren er twee kandidaten: Tanger (Marokko) en Kigali (Rwanda). Die laatste heeft het dus gehaald. Nadat de Rwandese wielerbond het nieuws iets te vroeg al op de wereld losliet, heeft de UCI nu het nieuws bevestigd tijdens het 190e UCI Congress. Dat vond plaats op 24 september in Leuven. 95 vertegenwoordigers van nationale federaties waren aanwezig.

Rwanda heeft een wielertraditie met o.a. de organisatie van de Ronde van Rwanda sinds 2001. Die lokale ronde werd een internationale koers die zelfs WorldTour-ploegen kon aantrekken. Die ritten worden telkens bijgewoond door een massa supporters. De voorbije jaren bracht Rwanda ook al enkele profrenners voor.

Het Oost-Afrikaanse land tussen Congo, Burundi, Tanzania en Oeganda zou voor de wedstrijden beschikken over perfect asfalt en zeer heuvelachtig gebied. In de hoofdstad van het ‘pays des mille collines’ (het land van duizend heuvels) liggen voorwaar ook kasseien, op de ‘Muur van Kigali’.