Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Word jij Belgisch kampioen op Zwift?

Heb jij er al ooit van gedroomd om een jaar lang in de nationale kampioenentrui rond te fietsen? Dankzij Zwift kun je die droom nu verwezenlijken. Je hebt nog een weekje tijd om je klaar te stomen én om te voldoen aan de strenge criteria. Want ook hier is (virtuele) doping verboden.

België en Nederland behoren tot de 15 landen waar er nationale Zwift-kampioenschappen plaatsvinden. Die landenselectie was simpel: Zwift koos de 15 naties waar het meeste gebruikers zijn. Zo viel bv. Italië naast de boot. Wie droomt van die virtuele nationale trui, moet zorgen dat hij zaterdagmorgen 24 februari klaar zit om zijn trainingstoestel tot de laatste watt uit te persen.

Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk wordt vals gespeeld, legde Zwift enkele beperkingen op. Zo is er maar één prijs te winnen (de winnaar mag de nationale trui een jaar lang dragen op Zwift), worden gebruikers die zPower gebruiken (en dus geen Smart-trainer) al niet toegelaten. Je moet de wedstrijd rijden met hartslagband en mensen die meer dan 5 watt per kilo gemiddeld duwen, worden gediskwalificeerd door het ZADA (Zwift Anti Doping Agency), tenzij ze kunnen aantonen dat ze dat in de echte wereld ook halen.

Deelnemers moeten zich bovendien vooraf registreren op www.zwiftpower.com en aanvaarden zo het reglement van Zwiftpower. Zwift vraagt uiteraard dat je deelneemt aan het kampioenschap volgens je echte nationaliteit. Het parcours is niet meteen vlak te noemen, want mannen moeten drie rondjes en vrouwen twee rondjes afleggen van het Watopia Volcano Climb-parcours. Eén rondje is goed voor 357,2 hoogtemeters over een afstand van 22,8 kilometer. Tijdritfietsen zijn verboden, maar je mag wel gebruikmaken van power-ups.