Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zichtbaar de winter door met BBB Cycling

Steeds meer fietsers blijven ook na de mooie zomer doortrainen. Met de juiste uitrusting kan je veilig en comfortabel genieten van je avond- of vroege ochtendrit. Hoe blijf je optimaal zichtbaar? En welke BBB-producten kunnen je daarbij helpen? Hier vind je de beste tips!

De dagen worden korter, maar jij zit thuis met wonderbenen na een periode vol coronakilometers. Geen paniek! Je fiets opbergen hoeft nog niet. Als de schemering invalt, kan je de weg waarschijnlijk nog wel zien. Het probleem is vaker dat jijzelf niet voldoende zichtbaar bent.

Wat is zichtbaarheid?

Zichtbaar zijn betekent opvallen. Zowel overdag, als in een schemerende of donkere omgeving heb je drie opties om je zichtbaarheid te vergroten. BBB geeft de tip om alle drie de opties te gebruiken.

Tip 1: Maak gebruik van een sterke contrastkleur zoals fluogeel.

Het is niet nodig volledig gehuld in een neon outfit rond te fietsen. Extra opvallen kan je door slim gebruik te maken van de wet van de bewegende delen. In praktijk kan je dus best kiezen voor opvallende overschoenen – want die bewegen constant rond – aangevuld met opvallende handschoenen. BBB heeft zijn Watershield-handschoen beschikbaar in Neon-geel. Die valt goed op en beschermt goed tegen winterse omstandigheden. Je betaalt 49,95 euro voor de Watershield. De overschoenen van BBB zijn ook verkrijgbaar in fluogeel. De HeavyDuty OSS is een sterke overschoen die de beste bescherming tegen de kou biedt. Dat instapmodel houdt je voeten droog en comfortabel door zijn 3 mm multistretch neopreen met Nylon versteviging.

Null

Neon-geel is de meest opvallende signaalkleur door zijn fluorescerende eigenschappen. Neon is uitermate geschikt voor het fietsen op winterdagen in de schemering omdat materiaal uit neon onzichtbaar UV-licht omzet in zichtbaar licht. Andere weggebruikers zullen je zo al over een grote afstand zien fietsen. Is het donker? Kies dan altijd voor de combinatie met verlichting en reflecterend materiaal.

Tip 2: Reflecteer licht van andere weggebruikers met reflecterende materialen.

Reflecterende elementen zijn vaak onzichtbaar tot je er met een lamp op schijnt, dan lijken ze licht te geven door de hoge reflecterende werking. Dat is ideaal als er een auto- of fietslamp op je schijnt. In bijna alle kleding(accessoires) van BBB zijn reflecterende elementen verwerkt. De Waterflex-overschoenen beschikken bijvoorbeeld over een zwart reflecterende tape voor extra zichtbaarheid. Deze overschoen zorgt voor de beste bescherming in milde natte omstandigheden. Voor 39,95 euro houd je je voeten droog en tegelijk je veiligheid hoog. De Baseshield-fietsjack beschikt dan weer over reflecterende accenten op de achterkant en de mouwen. Dit winddicht, waterafstotend en licht fietsjack is verkrijgbaar vanaf 34,95 euro. Tevens ook te verkrijgen in fluogeel.

Reflecterende elementen zijn altijd aangeraden omdat je zichtbaar bent als je binnen het bereik van een lichtbron komt. Combineer ze wel altijd met neon en verlichting want er schijnt niet altijd licht op je op een bochtige weg of een dijk.

Null

Tip 3: Zorg dat je zelf licht geeft.

Een goede lamp zorgt ervoor dat je de weg kan zien én zelf zichtbaar bent. Bij BBB gaan ze nog een stapje verder. De lampen zijn zo ontworpen, dat er ook licht uit de zijkant komt. Er zijn zelfs lampen die je dankzij de daylight flash functie overdag kan gebruiken. Zo ben je extra zichtbaar!

Welk type licht je nodig hebt, hangt af van de omgeving en je type rit. Zo kies je in een stadsomgeving best voor een zichtbaarheidslamp zoals de Spot of de Spark. De Spot is een achterlicht met meerdere bevestigingsmogelijkheden. Je kan de Spot bevestigen op je frame, maar ook aan je kleren, tas of helm. Dit licht is verkrijgbaar vanaf 15,95 euro. De Spark 2.0 is een allround achterlicht en is trouwens ook verkrijgbaar als voorlicht. De Spark is makkelijk te bevestigen op elke fiets. 19,95 euro betaal je voor de verbeterde Spark.

Null

Voor woon-werkverkeer of een sportieve rit heb je een lamp nodig die de weg verlicht. De Nanostrike 600 is hier ideaal voor. Deze koplamp is geschikt om onverlichte fietspaden en wegen te verlichten. De Nanostrike 600 is zowel bovenop als onder het stuur te monteren. Je betaalt net geen 50 euro voor deze lamp.

Nachtritten zijn tegenwoordig ‘hot’ bij mountainbikers. Als je fan bent van een leuke nachtrit, kies je best voor veel Lumen met de Strike 1000. Dat voorlicht is makkelijk te monteren op je stuur en beschikt over een 180° draaibare behuizing. De Strike 1000 is verkrijgbaar vanaf 79,95 euro.