Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zo kon een roeier het WK esports op Zwift winnen

Vandaag werd het allereerste wereldkampioenschap esports verreden bij de mannen en vrouwen. Het kwam tot stand door een samenwerking van het virtuele wielerplatform Zwift en de UCI, en zorgde voor verrassingen, want bij de mannen was de winnaar zowaar een roeier.

Het parcours was weggelegd voor de punchers onder de Zwifters: 50 kilometer met een finishklim van 900m aan 5,5%. Bij de mannen stonden er enkele sterke Belgische profs aan de start, zoals Victor Campenaerts, Eli Iserbyt, Thomas De Gendt en Harm Vanhoucke. Daarnaast konden we rekenen op een echte Zwift-specialist: Lionel Vujasin. Van mountainbiker Jens Schuermans werd vooraf ook veel verwacht. Lennert Teugels, Julien Van Den Brande en Maximilien Picoux maakten ons team compleet. 

De Belgen maakten de koers hard! Zo trokken Campenaerts en Van Den Brande vaak in de aanval. Vanhoucke plaatste een ultieme demarrage aan de voet van de slotklim, maar uiteindelijk stormde een klein peleton hem voorbij. De Duitse roeier (!) Jason Osborne plaatste een krachtige eindsprint en kroonde zich zo tot eerste wereldkampioen esports. Op zijn Strava-pagina is te zien dat hij een gemiddeld gewogen vermogen van 364 watt (4,7 W/kg) heeft getrapt, maar in de sprint lag zijn maximum op 912 watt. Dat hij vaak gaat fietsen, is een understatement, want hij heeft onder meer Strava-KOM’s op de befaamde Tre Cime di Lavaredo, Madonna del Ghisallo en Col de la Forclaz. 

De Denen Foldager en Pedersen – beiden wel wegrenners – vervolledigden het podium. Lionel Vujasin was onze eerste Belg op de zesde plaats. 

Bij de dames was het wel een wegrenster die aan het langste eind trok! De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman Pasio klopte in een spannende sprint bergop Sarah Gigante. De Nederlandse toppers Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Kirsten Wild moesten al snel lossen. Moolman Pasio gaf in het interview achteraf aan dat ze voor dit kampioenschap specifieke VO2max-blokken had gedaan. De Nederlandse dames zullen zich minder specifiek voorbereid hebben. Mieke Docx was de enige Belgische aan de start.