Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zo maak je de beste gps-routes (en vermijd je drukke wegen)

Het draait er momenteel om dat je zo weinig mogelijk mensen tegenkomt tijdens je fietsritten. Daarom is het aan te raden om vooraf goed te plannen waar je zal rijden. Met deze tips ontdek je de leukste wegen in je buurt en vermijd je de drukte.

Er zijn heel wat goede websites en apps om routes mee uit te tekenen, maar vaak komen we bij dezelfde uit. Vroeger kozen we meestal voor gpsies.com, maar sinds dat is overgenomen door All Trails, vinden we er moeilijker onze weg. Daardoor opteren we eerder voor Komoot, Routeyou of de vernieuwde Routebouwer van Strava. Zeker nu de nieuwe app-update van Strava ook toelaat om routes te tekenen op de smartphone, kan je sneller een parcours plannen. Je kan nu bijvoorbeeld op de kaart een cirkel tekenen, waarna Strava die omtovert tot een rijdbare route – vergelijkbaar met wat je kan op een Sigma Rox 12.0

Je kan die natuurlijk meteen gebruiken, maar wij zijn er toch voorstander van om die nog even te finetunen via de bewerkfunctie op de website. Zo kan je drukke of saaie wegen vermijden. Op de website neem je dan een stuk van de route beet en versleep je die naar een volgens jou betere plek. Als je dat combineert met onze algemene routetips van hieronder, dan krijg je bijna gegarandeerd een topparcours om aan de hand van je fiets-gps na te rijden!

– Je kan natuurlijk gewoon beginnen tekenen op de kaart van je favoriete app of website (Routeyou, Komoot, All Trails, Strava Routes, …), maar dan moet je toch een meer dan excellente kennis hebben van de wegen in jouw regio. Heb je die minder of zit je wat verder van huis, dan zijn er extra opties.
– Wij tekenden de laatste tijd namelijk vaak onze routes uit op onze smartphone, maar dan met onze laptop naast ons. Daar stond Google Maps open en daarop checkten we via Streetview hoe breed de weg was die we wilden nemen, maar ook of er een fietspad op was, en of er asfalt lag of het onverhard was. Kortom, we checkten bij elke nieuwe weg of afslag of het een volwaardige weg was om op te fietsen.
– Door de richtlijnen omtrent social distancing is het momenteel een goed idee om zoveel mogelijk smalle fietswegen en smalle, afgebakende fietspaden te vermijden. Zo kom je niet in situaties terecht waarbij je een wandelaar of fietser voorbij moet op minder dan anderhalve meter afstand.
– Heb je de afgelopen jaren deelgenomen aan een leuke toertocht in jouw buurt, dan is het nu een ideaal moment om die route terug op te rakelen en indien nodig aan te passen, zodat je gemakkelijk vanaf jouw deur kan vertrekken.
– Of misschien zit jij in een fietsclub? Dan is het geen slecht plan om in de Whatsapp-groep van de club eens rond te horen wie de mooiste routes heeft staan.