Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zo maak je je fiets in sneltempo schoon (VIDEO)

Nu het koud is, is je fiets schoonmaken niet het leukste werkje. Maar net nu vergaart hij ook het meeste vuil. In dit filmpje leer je met enkele handige tips om je kostbare tuig in zo weinig mogelijk tijd terug in topconditie te krijgen.

Starten doe je met een emmer heet water met afwasmiddel en wat goede schoonmaakproducten voor de fiets. Zelf hadden we al goede ervaringen met o.a. Soudal Bike, Cyclon en Shimano. Volgens Simon Richardson van GCN is een goede ontvetter onontbeerlijk. Breng die aan op de ketting, maar verdrink er de onderdelen niet in. Bv. de derailleurwieltjes kunnen daarvan afzien. Terwijl de ontvetter intrekt, kun je met een spons en het warme zeepwater de fiets al beginnen schoon te vegen. Je begint natuurlijk bovenaan de fiets, zodat vuil water naar beneden kan lopen. De vuilste plekken doe je met het meeste water, zodat je spons niet al te vuil wordt.

Het beste is om de wielen uit de fiets te halen, maar in tegenstelling tot wat je in het filmpje ziet, raden we niet aan om de fiets te laten rusten op voorvork en shifters. Dat leidt gegarandeerd tot krassen. Je hangt de fiets beter op of zet hem in een werkstand. Nu kun je sneller aan voor- en achtervork en remmen. Ook de wielen verdienen een schoonmaakbeurt. Vergeet de spaken en de naven niet. De cassette maak je eerst proper met een harde borstel en daarna met de spons.

Met de wielen terug in de fiets, kun je de ketting – waar de ontvetter goed is ingetrokken, schoonmaken met de spons. Met een kleine borstel raak je snel aan de moeilijk bereikbare plaatsen aan en rond de voor- en achterderailleur.

Nu alles terug proper is, kun je de fiets afspoelen. Droog de fiets snel af met een doek en laat hem helemaal drogen voor je de ketting terug invet.